Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lukrativ senioraftale holdt ikke i retten

Sjællandsk kommune hang ikke på kommunaldirektørens alt for rundhåndede aftale med specialtandlæge - men måtte af med erstatning
13. FEB 2012 7.00

I denne uge indgik Køge Kommune - sekunderet af KL - et forlig med sin tidligere, konstituerede kommunaldirektør, som kom fra kommunen med en lidt vel høj fratrædelsesaftale.

Tim Andersen, der siden er blevet topchef i Lyngby-Taarbæk, måtte sammen med sin organisation, DJØF, acceptere afgørelsen fra Kommunernes Lønningsnævn og betale seks måneders løn tilbage.

Sagen står ikke alene, når det gælder topchefer i det kommunale, der af uransagelige veje får aftalt sig til højere afløninger, end der er juridisk dækning for.

I november 2011 afgjorde Østre Landsret, at en specialtandlæge fra en sjællandsk kommune ikke havde krav på en senioraftale i den økonomiske vægtklasse, hun i 2005 ellers havde aftalt med den daværende kommunaldirektør.

Kun cheferne i toppen
Aftalen gik på, at hun skulle have tjenestemandspension beregnet på grundlag af løntrin 54 - et løntrin, der ellers er forbeholdt kommunal- og forvaltningsdirektører, men som hendes normale løn med tillæg og det hele de seneste år iøvrigt oversteg.

Det fremgår af domsudskriften, at en personalekonsulent i kommunen spurgte i KL, om det var i orden at indlacere specialtandlægen på trin 54 - og fik at vide, at det ikke var muligt. Løntrinnet skule bruges til ansatte omfattet af chefaftalen - evt. i periferien heraf.

Kun hvis Kommunernes Lønningsnævn havde accepteret aftalen, havde den været mulig - og det var ikke sket. Nævnet afgjorde i maj 2011, at de ikke ville kunne godkende ordningen, hvis ellers de var blevet spurgt.

Østre Landsret kendte aftalen ugyldig, men dømte samtidig kommunen til at yde hende en erstatning på 150.000 kr., som svarer til den fratrædelsesbonus, hun nok ville have fået, hvis den ulovlige aftale var kommet for en dag noget før.

Tandlægen var i retssagen bistået af sin organisation, De Offentlige Tandlæger.