
LOLLAND: Det er en stor udfordring at hjælpe borgere med selvskadende adfærd og det kan også være en voldsom oplevelse for medarbejderne at se unge piger, der skærer sig selv, oplyser kommunen.
Selvskade handler om kontrol. Mest udbredt er 'cutting'." hvor der skæres i kroppen. Selvom mange af selvskaderne også har haft selvmordstanker, så er det ikke et forsøg på at begå selvmord. Nej, målet er at ændre sin psykiske tilstand: at blive rolig, få kontrol eller blot at føle noget. En spiseforstyrrelse er også selvskade, og selvom selvskadere godt kan være voksne, så er problemet mest udbredt blandt piger og unge kvinder.
- Mange tror måske, at det kun er på fjernsynet, at piger skærer sig i arme og ben for at få det bedre med sig selv, siger formand for Social- og Psykiatriudvalget Marie Louise Friderichsen (K). Men det er et kæmpe problem, også i Lolland Kommune. Nu sætter vi ind med fokuseret efteruddannelse, så vi kan hjælpe dem ud af misbruget.
Det vurderes, af 1 ud af 10 teenagere i Danmark har prøvet at skade sig selv. Endnu værre ser det ud for piger i 8.-9. klasse og i gymnasiet. Her har henholdsvis hver 6. og hver 5. pige skadet sig selv mindst én gang.
Omfattende træning
Op mod tre fjerdedele af medarbejderne i Socialpsykiatrien møder jævnligt borgere, der laver 'cutting' i større eller mindre grad. Hele denne gruppe skal have en teoretisk basisviden om problematikken.
- Alle medarbejdere skal kunne håndtere cutting, når de møder det, forklarer Marie Louise Friderichsen. Men det er ikke nok. Vi har også behov for nogle virkelige eksperter på området. Derfor uddanner vi et rejsehold, der kan træde til med effektiv støtte og behandling.
Rejseholdet skal bestå af 8-10 medarbejdere. De skal uddannes yderligere, så de får en omfattende teoretisk viden om mekanismerne bag cutting og en omfattende træning i at håndtere problemet i praksis. Det første år skal arbejdet følges af en ekspert udefra for at sikre, at de indsatsen bliver så effektiv som mulig.
Fakta
• 1 ud af 10 teenagere i Danmark har skadet sig selv.
• Hver 6. pige i 8.-9. klasse har skadet sig selv.
• Hver 5. pige i gymnasiet har skadet sig selv mindst én gang.
• 50 pct. af de unge, der skader sig selv, har gjort det mere end to gange.
• 74 pct. af de der skader sig selv er cuttere. Cutting sker oftest ved at skære sig selv med en kniv, et barberblad, en saks eller et glasskår på arme eller ben.
• Den unge kan skade sig på andre måder end ved at skære sig.
• 59 pct. af dem, der skader sig selv, har også haft selvmordstanker.
• En spiseforstyrrelse er også en form for selvskade. Mange piger med spiseforstyrrelser har i perioder også skåret sig selv.
(Kilde LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.