Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lejre springer ud som økologisk kommune

Første danske kommune i gennemgribende indsats for at indføre økologi ud i alle kroge. Det sker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening
28. SEP 2011 21.52

LEJRE: Som den første kommune i Danmark vil Lejre nu have mere økologi ind i hverdagen til glæde for børn, ældre, private husstande, erhvervsvirksomheder, landbrug og offentlige myndigheder.

- Det handler om at investere i en bæredygtig udvikling og det vil vi gerne samarbejde med borgerne om, siger borgmester Mette Touborg (SF).

Vil kirkerne og menighedsrådene i Lejre Kommune fremover forpagte kirkens jord til økologisk drift? Vil de private haveejere lade sig inspirere til at lade sprøjtegiften stå? Er omlægning af landbrugsjord til økologisk drift en realistisk mulighed for landmændene?

Det er nogle af de spørgsmål projektet 'Den Økologiske Kommune' handler om. Projektet er blevet til på initiativ fra Danmarks Naturfredningsforening, som inviterede Lejre Kommune til at være den første kommune, der satser så bredt på økologi.

- Det giver rigtig god mening for en kommune som Lejre at gå ind i dette samarbejde. Det passer med vores kommuneplan og vores ønske om at prioritere klima- og energiarbejdet. Vi skal skabe vækst på de præmisser, vi har: Med naturen, landskabet, miljøet og den lokale forankring. Derfor ser jeg det som en investering i udviklingen af Lejre Kommune, siger Mette Touborg.

Fra Danmarks Naturfredningsforening, lyder det, at pilotprojektet i Lejre kan blive et eksempel for andre kommuner i Danmark:

- Det unikke ved projektet her er, at det er første gang en kommune forsøger at skubbe i retning af mere økologi på så mange områder på samme tid. Og det er første gang, man vil kunne måle på, hvilken effekt det reelt har, at haveejere og landmænd lader giftsprøjten stå, at skolebørn og forbrugere lærer mere om økologi og at kommunen tilbyder økologiske måltider. Projektet her vil gøre os klogere på økologiens fordele, men vi vil også få vigtig viden om de forhindringer, der kan være, for at vælge økologi, siger René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

For at lykkes med så omfattende et projekt, er det afgørende, at flest mulige er med på idéen - både borgerne og de organisationer der varetager eksempelvis landbrugets interesser.

- Derfor sætter jeg meget pris på samarbejdet med både Landbrug & Fødevarer, Videncenter for Landbrug og Økologisk Landsforening. Projektet kan kun blive en succes, hvis det giver mening for dem, der skal bære det igennem i praksis, slutter Mette Touborg.

mou

Se en beskrivelse af hele projekt "Den Økologiske Kommune" her