DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Lars Krarup får arkitekturhæder
De Geometriske Haver i Birk Centerpark udenfor Herning er tegnet af landskabsarkitekten C. Th. Sørensen og blev anlagt i 1982.
Foto: Michael Levin

Lars Krarup får arkitekturhæder

Gennem sine 20 år som borgmester har Lars Krarup (V) stået i spidsen for udviklingen af Hernings arkitektur og bygningsarv.

HERNING: Som en af sine sidste bedrifter efter knap 20 år som Hernings borgmester opnår Lars Krarup (V) at få titlen som årets arkitekturborgmester 2021. Han stopper som borgmester til august, hvor han overlader kæden til ny V-spids Dorte West.

Det er Arkitektforeningen, der kårer borgmesteren, og begrundelsen lyder, at Herning i Krarups tid "har sat skub på arkitektur og byliv med en fokuseret og langsigtet strategisk indsats".

- Vi har en særlig tradition for at udvikle og nytænke byggeri og anlæg med udgangspunkt i den særlige Herning-ånd, som kan kendes på viljen til at afsøge nye løsninger og få ting til at ske. Og så har det altid været vigtigt for mig, at vi har haft nogle gode planer og turdet stille krav til kvaliteten med tanke på, at det skal stå i 100 år, siger Lars Krarup.

Foreningen fremhæver bl.a. det nyrenoverede Herning Bibliotek i bymidten, kunstmuseet Heart, et nyt landskabeligt ankomstområde ved Boxen samt Lindbjergskolen, der blev kåret som årets skolebyggeri sidste år.

"I al din gerning, tænk på Herning"

I Berlingske vurderer avisens arkitekturredaktør Holger Dahl, at Herning har gennemgået en stor udvikling og kalder byen "et stykke USA i Danmark":

- Der er noget med den åbne prærie, historieløsheden og den fandenivoldske foretagsomhed, der får Herning og the US of A til at minde om hinanden. Også den stålsatte bevidsthed om, at hvis bare man tror på det, så skal det nok lykkes. Hvis ikke man har en naturlig sø i nærheden, så laver man da bare en selv, og sådan er det hele vejen. Fælles med USAs nybyggere har Herning også en vognborgsmentalitet. Når der er pres udefra, så står man sammen. »I al din gerning, tænk på Herning« er et lokalt bonmot, som deles af alle lokalpolitikere uanset partifarve. Og netop derfor kan der også skabes enighed, og når man er færdig med at smile lidt, bliver man også nødt til at lette på hatten, for det er vitterligt store fremskridt, byen har gjort i de seneste år, siger Holger Dahl til avisen - bl.a. med henvisning til den nyanlagte Fuglsang Sø.

Byens korte historie fremhæves også af Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

- Herning er en ung by og kommune, som ikke råder over en masse beundringsværdig bygningsarv eller kendte naturområder. Men gennem et bevidst og vedvarende politisk fokus er de – med Lars Krarup i spidsen – lykkedes med at sætte gang i en markant positiv arkitektur- og byudvikling, som andre kommuner kan lære af, siger Lars Autrup.

ibs