På kun 12 måneder har borgerne i Guldager ved Esbjerg reduceret deres CO2-udledning med 30 procent i forhold til det gennemsnitlige, danske forbrug.
Det er mere end 1 ton CO2 pr. borger i de 300 husstande. Det overbevisende resultat skyldes et tæt og usædvanligt samarbejde mellem borgerne i landsbyen og Esbjerg Kommune – et partnerskab, som kan vise helt nye veje for, hvordan klimaudfordringen kan gribes an.
1 ton mindre
Det hele begyndte i januar sidste år som et nytænkende led i klimakampagnen "1 ton mindre", da kommunen og borgerne i Guldager besluttede sig for at spare 1 ton CO2 pr. borger fra varme, el og transport.
80 procent af landsbyen besluttede sig for at tage udfordringen op. Og målet blev mere end nået, ikke mindst fordi kommunen lyttede til borgernes konkrete krav til politikerne. De ville have "noget for noget".
Mere gadelys og flere busser
- Borgerne blev opfordret til at stille bilen og cykle. De vendte tilbage og sagde, at det ville de da gerne, men så skulle gadebelysningen hele vejen ind til Esbjerg forbedres. Borgerne pegede også på, at busplanerne var blevet forringet. Begge ting tog Esbjerg Kommune til efterretning og sørgede for bedre belysning og flere busser. Resultatet var, at borgerne i vid udstrækning parkerede bilen, siger Bodil Ankjær Nielsen, miljøkonsulent i Esbjerg Kommune.
I resultatet for Guldager er det CO2-udledningen fra forbruget af varme, el og transport, der er blevet registreret. Varme- og elforbruget for hver enkelt husstand er løbet blevet registreret centralt, og transportudledningen er dokumenteret ved telefonisk at interviewe samtlige deltagende husstande om deres transportvaner. En konkurrence om, hvilken landsbygade der kunne spare mest, har været en ekstra motivation for de klimastærke vestjyder, der fik opbakning til projektet, da Klima- og energiminister Connie Hedegaard besøgte forsamlingshuset og fortalte om klimaændringer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.