Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lad a-kasserne supplere jobcentrene

FV 11 Elektrikere mister job, fordi jobcentrene ikke vil bevilge de korte kurser, firmaerne efterspørger, men sender ledige i virksomhedspraktik i stedet
7. SEP 2011 11.01

Næstformand i Dansk Elforbund, Jan Jensen, foreslår den kommende regering at indføre et system, hvor det er de faglige a-kasser, der håndterer jobformidlingen efter samme princip som ejendomsmæglernes 'solgt eller gratis-princip': A-kasserne overtager arbejdsformidlingen og får betaling når - og kun når - det lykkes at få en ledig i arbejde.

Som systemet fungerer nu, så koster det skattekroner, når for eksempel elektrikere bliver tvunget i praktik med offentlige tilskud i ryggen, mens lokale virksomheder står parat til at ansætte dem uden tilskud. Nogle gange kan jobcentrene ikke en gang klare opgaverne selv. Så de giver dem videre til andre aktører, og det forøger bare udgifterne yderligere

Jan ensen har også mange eksempler på, at elektrikerne mister jobmuligheder, fordi jobcentret ikke vil bevilge en kort efteruddannelse, som virksomhederne kræver. Alene i maj blev næsten 200 elektrikere sendt i virksomhedspraktik af jobcentre landet over. Mange af dem kunne have fået rigtige elektrikerjob, hvis jobcentrene havde kendt branchen og var villige til at give dem de få, korte kurser, som nogle gange er forudsætningen for et nyt job i faget.

Løsningen er ifølge fagforbundet oplagt: Fyr jobcentrene fra opgaven med at udplacere folk og lad dem lave det, de er gode til; nemlig at bistå folk, som har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og dem, som har brug for at finde nye brancher og få omskoling.

- Fagforeningerne og de faglige a-kasser kan meget hurtigere placere håndværkere til de job, der opstår. De kender jo både brancherne og lokalområderne. Dansk El-Forbund har et glimrende samarbejde med arbejdsgiverne og kan hurtigt flytte en elektriker fra arbejdsløshed til job, ofte på få timer. Det underbygges også af undersøgelser, der har vist, at de faglige a-kasser skaffer medlemmerne i job dobbelt så hurtigt som de tværfaglige a-kasser som for eksempel de kristelige.

- Det sparer skattekroner, og giver hurtige muligheder for de virksomheder, som er i vækst. Hvordan den refusionsmodel, der betaler a-kasserne for jobformidlingen, helt konkret skal udformes i praksis, skal lægges fast i de kommende trepartsdrøftelser, siger Jan Jensen.


Foto: http://www.flickr.com/photos/jeffanddayna/with/3412251919/