Mandlige skoleledere, daginstitutionsledere og sygeplejersker i både regioner og kommuner tjener mere end kvinder i sammenlignelige stillinger. Forskellen spænder fra 990 kr. om måneden for ledende sygeplejersker i kommunerne til 2.571 kr. for skoleledere, skriver tænketanken Cevea.
Tænketanken har lavet analysen af løngabet blandt dagsinstintutionsledere, skoleledere og ledende sygeplejersker baseret på data fra Kommmunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for november 2021.
Fx er lønforskellen på mandlige og kvindelige daginstitutionsledere på 2.305 kr. om måneden i mændenes favør. Det er især størrelsen på tillæg, der ligger bag lønforskellene, både når det gælder kvalifikation, funktion og andre tillæg. Men også grundlønnen er højere, i nogen grad for mandlige ledere af daginstitutioner og især, når det gælder skoleledere, hvor grundlønnen hos mændene er 1.169 kr. højere end hos kvinderne.
Dobbelt ulighed
Når det gælder kvinders muligheder for overhovedet at blive ledere i typiske kvindebrancher og professioner i det offentlige, henviser tænketanken til et studie fra Københavns Universitet beskrevet i Tidskrift for Arbejdsliv, der viser, at mandlige lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker har større chancer for at blive ledere, og at sandsynligheden for, at kvinder bliver ledere i de fire professioner, er blevet lavere over de senere år.
Selvom der er relativt få mænd blandt sygeplejersker, er mænd overrepræsenterede som ledere i forhold til kvinder med 29 pct. i regionerne og 61 pct. i kommunerne. Blandt pædagogerne er mænd overrepræsenteret med 27 pct., og blandt skoleledere er tallet 130 pct. Over hele linjen er der altså relativt færre kvinder på lederniveau end på medarbejderniveau, også på længere sigt, hvor to-fem gange så mange mænd som kvinder er ledere ti år efter, de har færddiggjort deres uddannelse, summerer Cevea op og konkluderer:
"Hvis mænd både har større sandsynlighed for at blive ledere og får højere løn som leder end kvinder i samme type job, er det tale om en dobbelt ulighed."
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.