
Børn, som har en søskende med et handicap eller en diagnose, er i øget risiko for mistrivsel, angst, depression og adfærdsvanskeligheder. Det skyldes, at fokus på barnet med handicap kan blive så stort, at deres søskende bliver overset, og føler at de står alene med deres problemer.
Det er der måske en løsning på.
I 13 kommuner har man testet Sibs-kurset (forkortelse for siblings, red.), som er et kortvarigt kursus, der fokuserer på at forbedre kommunikationen i familier, hvor et af børnene har et handicap eller en diagnose.
- Det unikke ved Sibs er, at børn og forældre sidder sammen. Børn har brug for at kunne fortælle deres vigtigste historier til deres vigtigste voksne - og det er jo deres forældre. Det er det Sibs skaber rum for, fortæller Sanne Stensig Tange, som har været med til at teste Sibs i Danmark, til DK Nyt.
Hun er familiekonsulent i Vejle Kommune, og er uddannet Sibs-gruppeleder og sidenhen Sibs-instruktør, så hun kan uddanne nye gruppeledere.
- Generelt mangler der fokus på, at børn, hvis søskende har et handicap, har nogle helt særlige opvækst- og livsvilkår. Børnene har brug for, vi ser dem, og familierne har brug for, at der findes tilbud om hjælp, siger hun.
Evalueringerne er gode
13 danske kommuner har afprøvet Sibs i en dansk kontekst i perioden 2022-2024, og forsøgsordningen er blevet evalueret af Vive, som nu er klar med en rapport.
Ifølge evalueringen har kurset nogle moderate positive effekter på kommunikationen mellem forældre og barn og barnets trivsel. Det er forventeligt med moderate effekter, da det er karakteristisk for forebyggende indsatser.
Ni ud af de 13 kommuner forventer at fortsætte med at tilbyde kurset, mens de resterende fire vil forsøge at bruge deres erfaringer fra forsøget i i andet arbejde med målgruppen.
Evalueringen viser desuden, "at kommunerne oplever, at Sibs-kurserne er relativt lette at implementere, at kommunerne kan gøre det på lidt forskellige lokalt tilpassede måder, og at omkostningerne, der er forbundet med implementering og drift, er relativt små."
Begejstring i Vejle
I Vejle kommune har man været så glade for ordningen, at man fortsætter med at udbyde Sibs-kurset.
Ifølge Sanne Stensig Tange, gør kurset en forskel for både børn og forældre. Hun mener, at kurset er svaret på noget af det, som familierne har manglet.
- Allerede efter første dag, kunne vi mærke, hvor godt tilpas børnene følte sig, og at forældrene tog samtaleteknikkerne til sig, fortæller hun og fortsætter:
- Nogle af børnene ærgrede sig over, at de ikke skulle afsted på kursus igen ugen efter. Det, synes vi, er tegn på, at kurset har været godt.
En ”kagemand” fra én af børnegrupperne på et Sibs-kursus i Vejle. Tegningen er grundlag for børnenes snak om deres søskendes diagnose. Foto: Bifrost
Hun lægger særligt vægt på, at de fleste andre tilbud til målgruppen splitter børn og forældre op, hvorimod de til et Sibs-kursus sidder sammen. Derfor får familierne taget hul på nogle af de svære samtaler, og det styrker familiekommunikationen og forebygger mistrivsel hos børnene.
En af øvelserne på kurset er, at børnene i en gruppe skal forberede et spørgsmål til forældrene. Sådan et spørgsmål kunne fx være 'hvorfor har min søster/bror fået det her handicap?'.
Et andet eksempel er, at et barn endelig får fortalt sine forældre, at barnet føler sig utryg ved at være alene hjemme med sin bror, som har et handicap - det gav forældrene mulighed for at undgå at sætte barnet i den situation fremover.
SÆRLIGE EGENSKABER VED SIBS-KURSET
- Er en tidlig forbyggende indsats for børn, der har søskende med handicap.
- Er kort: to gange 2,5 timer, to dage opdelt i fem sessioner på 20-60 minutter.
- Inddrager både børn og forældre i grupper på tre til syv deltagere.
- Børn og forældre arbejder både opdelt og sammen.
- Børn får øvelse i at stille spørgsmål til deres forældre.
- Forældre får øvelse i at lytte til, udforske og bekræfte, at børnene må tale om svære emner, stille spørgsmål og søge opmærksomhed.
- Manualbaseret i forhold til gennemførelse af kursets fem sessioner på 20-60 minutter.
- Gennemføres af fire uddannede SIBS-medarbejdere.
Kilde: Vive
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.