Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KREVI: Tættere på nerven af god økonomi

Skal en kommune forbedre sine økonomiske præstationer, så handler det grundlæggende om adfærd, viser en analyse fra KREVI
12. JAN 2012 13.31

KREVI har boret sig dybt ned i praksis i seks kommuner, der er udvalgt i par besta?ende af en kommune med gode økonomiske resultater og en med mindre gode resultater i perioden 2007-2009. Alle centrale dokumenter er analyseret, alle borgmestre, økonomiudvalg, kommunaldirektører, økonomichefer og øvrige direktører er interviewet.

- Vi ville længere, end man kan komme ved at se pa? statistik, vi ville helt ind til nerven af god økonomistyring, og resultatet kan siges helt enkelt: De, der klarer sig godt, gør, hvad de har besluttet at gøre - ogsa? na?r det er rigtig svært, fortæller en af de to specialkonsulenter bag undersøgelsen, Eli Nørgaard.

Analysen rummer talrige konkrete anvisninger pa?, hvordan lokalpolitikere og kommunale direktører kan agere, hvis de vil være blandt de bedste til at styre økonomien.

Ufravigelig ramme
Grundlæggende spiller rettidighed, klar rollefordeling og god kommunikation mellem politikere og embedsmænd en afgørende rolle for, om ambitionerne bliver omsat til succes pa? bundlinjen.

- Sagt helt kort, sa? skal lokalpolitikerne signalere og agere efter, at økonomien er en ufravigelig ramme for al aktivitet, og direktionerne skal have et tydeligt mandat til økonomistyring og agere derefter. Og sa? skal man grundlæggende have den holdning, at kommunale udgifter er styrbare, siger Bo Panduro, som er den anden specialkonsulent bag undersøgelsen.

jos