Men desværre har flere og flere kommuner de senere år omdannet gamle industriområder til boligområder. Og det sker netop, hvor havnevirksomheder er højt prioriteret i regeringens egen Infrastrukturkommission som omdrejningspunkt for godstransport til og fra udlandet.
Klimahensyn
Regeringen ønsker blandt andet af klimahensyn, at søtransporten skal dække en større del af godstransporten. Det siger sig selv, at det er svært at få de ønsker opfyldt og få fragtet en større del af godsmængden fra de danske havne, hvis den bliver fyldt op med caféer og beboelse. Derfor kan det kun være i politikernes interesse at sikre overensstemmelse mellem beslutningerne i kommunalbestyrelserne og Folketinget.
I snævert lokalpolitisk perspektiv kan det muligvis give mening: Boliger giver skatteborgere. Jo dyrere boliger, desto højere indkomster og dermed flere skatteindtægter til kommunekassen.
Men set i et bredere samfundsperspektiv, er det en kortsigtet og fejlagtig strategi, og det er dybt problematisk, at vores lokalpolitikere udviser så lidt forståelse for erhvervslivets og dermed samfundets interesser.
Seneste eksempel er fra Fredericia, hvor byrådet pludselig har opsagt lejekontrakten med det lokale skibsværft. Lokalpolitikerne vil hellere have luksusboliger ved havnen, og det kan man ikke, hvis der er et støjende værft ved siden af, er byrådets ræsonnement.
>Langt fra enestående
Værftet - der er en sund virksomhed, som direkte skaber arbejde til mere end 400 mennesker på værftet og dobbelt så mange hos underleverandørerne - er nu tvunget til at lukke, og dermed mister trekantsområdet gode arbejdspladser, som skaber vækst og fremgang i den lokale beskæftigelse.
Historien om Fredericia Værft er desværre langt fra enestående. Vi ser billedet gentaget landet over.
Det er bekymrende, at kommunernes snævre fokus på lokale egeninteresser i flere tilfælde spænder ben for samfundsmæssige interesser i økonomisk vækst og fremgang i indtjening og beskæftigelse.
Også for kommunerne under et er der tale om en alvorlig situation. Beslutninger som den, der er truffet i Fredericia, vil utvivlsomt sætte gang i overvejelserne, om kommunerne fortsat skal have ansvaret for den lokale planlægning, når de i den grad udviser manglende forståelse for den samlede indsats, der sikrer indtjeningen til bl.a. at opretholde vores velfærdssamfund.
Dansk økonomi har brug for, at kommunerne skifter kurs. Naturligvis skal kommunerne sikre ordentlige boliger og gode rekreative muligheder for borgerne i kultur- og fritidslivet, men det skal ske i respekt for almindelige menneskers arbejdspladser.
Af Thorkild E. Jensen, forbundsformand, Dansk Metal og Ole Krog, Viceadm. Direktør i Dansk Industri
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.