Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Konkurstruet halmværk har lukket for det varme vand

Refa Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk A/S kan ikke få tilstrækkelig betaling for sin energi til to fjernvarmeværker og har stoppet forsyningen. Maribo får nu varme fra reserveanlæg.
12. JAN 2021 9.35

LOLLAND / GULDBORGSUND: Der strømmer ikke længere varme i rørene fra Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk til kunderne i Maribo, oplyser TV2 Øst. Kraftvarmeværket er truet af konkurs, har lukket for forsyningen til Maribo Varmeværk, som nu af den grund risikerer en politianmeldelse.

Den fastlåste situation er opstået, efter at Kraftvarmeværket, der kører på halm, har mistet statstilskud for mere end otte mio. kr. årligt og derfor ville hæve prisen på den varme, det ellers leverer til Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme. Ifølge Maribo Varmeværk 23 pct. højere.

De to fjernvarmeværker har ikke villet acceptere de højere priser, og det fik kraftvarmeværket til at begære en rekonstruktion. Det blev drøftet, men ikke afklaret, på et kreditormøde i skifteretten fredag.

Kun reserveanlæg

Ifølge Energy Supply risikerer de to kommuner på Lolland-Falster, Lolland og Guldborgsund, der ejer kraftvarmeværket gennem Refa, at skulle indløse lånegarantier for 70 mio. kr., hvis det ender med konkurs.

I forhold til varmen hos folk i Maribo står Lolland nu også med det problem, at fjernvarmeværket, der pludselig selv må forsyne borgerne, slet ikke er godkendt til at være byens egentlige varmekilde, men kun et reserveanlæg.

Direktør Bjarne Hansen fra Lolland Kommune, der har ansvaret for teknik og miljømyndigheden, siger, at en politianmeldelse kan komme på tale, hvis kravene ikke er overholdt.

Maribo Varmeværk har på det seneste erstattet en oliefyret kedel med en ny træflisfyret kedel og bruger flis fra lokale skovområder på Lolland-Falster, Møn og Sydsjælland.

Se Maribo Varmeværks syn på sagen.