DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Konkret genåbningsplan ligger langt ude i fremtiden

Der kan gå flere uger, inden en samlet plan for genåbning ligger klar. Venstre og De Konservative presser på for hurtigere plan.
1. MAR 2021 14.56
TEMA: Corona

Der vil umiddelbart gå en rum tid, inden regeringen fremlægger en plan for den mere langsigtede genåbning af Danmark oven på den hårde nedlukning, der i december blev indført for at mindske smitten med covid-19 i Danmark.

Politiske forhandlinger om en langsigtet plan blev varslet for ti dage siden. Forhandlingerne er dog struktureret sådan, at partierne skal mødes med statsministeren et efter et. Og de sidste partier er første indkaldt til den 12. marts.

- Jeg synes, at det er meget voldsomt, at vi skal bruge 14 dage på at høre, hvad partierne synes. Vi skal jo videre. Jeg synes godt nok, det er at trække den lige smart nok, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

- Hvis dette her betyder, at vi efter to uger først skal samles og finde ud af, hvad der skal regnes på, og så kommer der en snak om det og så videre, så kan der jo gå meget lang tid.

Når partierne har været til drøftelser enkeltvis, må det forventes, at der skal regnes på eventuelle scenarier og så derefter være samlede forhandlinger.

Dermed vil der mindst gå flere uger - nok betydeligt længere - inden der ligger en langsigtet, færdigforhandlet politisk aftale om en plan. Og så er kalenderen alligevel tæt på maj, hvor vacciner forventes at have løst store dele af problemet.

- Lige nu får regeringen det, som den vil have det, ved at trække tingene i langdrag. Det er smart. Man kunne også fristes til at sige, at det er for smart, siger Søren Pape Poulsen.

Venstre vil have to ugers intervaller

Venstre er også kritisk over for, at genåbningsforhandlingerne ser ud til at strække sig i ugevis. Partiet opfordrer til, at regeringen går hurtigere til værks og giver erhvervslivet og borgerne nogle mere konkrete perspektiver for den langsigtede genåbning.

Jakob Ellemann-Jensen (V) er i eftermiddag den første partileder, som mødes med Mette Frederiksen for at drøfte genåbning. Han mener, at samfundet gradvist bør åbnes mere op hver 14. dag, hvis der er styr på smitten, og til maj skal hele samfundet som udgangspunkt åbnes helt, hvis alle over 50 år og de særligt sårbare er vaccineret.

Ifølge Venstres plan skal højskoler, efterskoler og liberale erhverv såsom frisører og massører åbne helt i første fase, og desuden skal langt flere elever tilbage i grundskolen.

- Nu håber jeg, at man vil lytte og ikke bare feje uenigheder af bordet. Og det er mit indtryk, at uenigheden på den lange bane egentlig ikke er så voldsomt stor. Nu har vi gjort os umage og lavet en plan, som vi gerne stiller til rådighed for regeringen og Danmark i det hele taget. Så håber jeg, at man vil tage udgangspunkt i den, siger Ellemann-Jensen.

Ritzau / ak