Ambitionerne og forhåbningerne var enorme for regeringens ældrereform, som blev vedtaget i december, og som træder i kraft 1. juli i år.
Ude i kommunerne er der dog markant bekymring for, om den afsatte økonomi til ældrereformen er tilstrækkelig til at leve op til regeringens ambitioner med reformen. Det fremgår i en ny Megafon-rundspørge på vegne af FOA.
Godt to ud af tre økonomidirektører (65 pct.) erklærer sig helt eller overvejende enig i, at de er bekymret for, om den afsatte økonomi kan række langt nok. Det bekymrer Thomas Enghausen, næstformand for FOA.
- Hele arbejdet med reformen har været længe undervejs, og det er en reform med store ambitioner, som indeholder mange gode elementer. Vi har dog set igen og igen, at der sker noget, når de gode målsætninger og politiske løfter møder virkeligheden, siger Thomas Enghausen.
Over halvdelen af økonomicheferne udtrykker også bekymring for, om de kan leve op til forventningerne til et øget beredskab.
- Historien gentager sig gang på gang. Politikerne præsenterer flotte reformer på pressemøderne, men når aftalen skal implementeres og ud og leve, kan vi se, at økonomien ikke lever op til ambitionerne, siger Thomas Enghausen.
Flere kommuner har allerede vedtaget spareplaner
57 økonomidirektører har deltaget i rundspørgen. Heraf fortæller 17 (30 pct.), at man allerede har vedtaget foreløbigt sparemål for 2026. Af de kommuner der allerede har vedtaget besparelser, forventer hver tredje (35 pct.) besparelser for mere end 30 mio. kr.
Det samlede antal besvarelser dækker lige under halvdelen af Danmark målt i befolkningstal. Det samlede sparemål, der allerede er besluttet, svarer således til en besparelse på mere end 800 mio. kr. for alle kommuner.
KL og regeringen sidder netop nu og forhandler om næste års økonomiaftale, og Thomas Enghausen kalder det derfor et vigtigt opråb fra økonomidirektørerne.
- Det er kun rimeligt, at økonomidirektørerne råber op, når de kan se, at det risikerer ikke at hænge sammen. Det er ikke noget, de bare gør for sjov, siger Thomas Enghausen.
Regningen risikerer at ende hos kommunerne og de ansatte, hvis der ikke er afsat penge nok til ældrereformens løfter.
- Det er klart, at når politikerne på Christiansborg taler om en ny og bedre ældrepleje og et velfærdsløft, så får borgerne visse forventninger til, hvad de vil blive mødt med ude i deres egen kommune. Og hvis man ikke kan leve op til det, så risikerer borgernes frustrationer først og fremmest at blive rettet mod enten de ansatte i ældreplejen eller mod de lokale politikere i byrådet, siger Thomas Enghausen og tilføjer:
- Samtidig kan man sagtens forestille sig, at der også kan opstå frustrationer mellem de ansatte og politikerne i kommunen, når der skal implementeres en lov, men at økonomien ikke rækker til det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.