
MIDTJYLLAND: Flere kommuner anvender slet ikke muligheden for at nedsætte huslejen ved beregning af boligstøtte. Det viser en ny og opfølgende praksisundersøgelse fra Det Sociale Nævn Midtjylland.
I 2007 offentliggjorde Det Sociale Nævn i Statsforvaltningen Midtjylland en praksisundersøgelse om kommunernes anvendelse af boligstøttelovens § 11, stk. 1. Bestemmelsen giver kommunerne mulighed for at nedsætte den husleje, der fremgår af lejekontrakten, inden der foretages en beregning af boligstøtten.
Tre ud af fire sager ville blive hjemvist
Resultatet af nedsættelsen kan blive, at borgeren får afslag på boligstøtte eller får boligstøtte med et nedsat beløb.
Konklusionen i den tidligere undersøgelse var, at en lang række kommuner administrerede bestemmelsen i strid med regler og praksis. Årsagen hertil var, at der manglede afgørende oplysninger i næsten alle sager. Der manglede først og fremmest fyldestgørende oplysninger om lejeniveauet for tilsvarende lejemål.
Det sociale nævn har i 2010 gennemført en opfølgning på den tidligere undersøgelse. Den nye undersøgelse viser, at 73 pct. af de undersøgte sager ville blive ændret eller hjemvist, hvis de havde været klagesager. I størstedelen af tilfældene er årsagen, at sagerne stadig ikke var tilstrækkeligt oplyste.
Det normale lejeniveau skal dokumenteres
For at kunne bedømme, om der skal ske nedsættelse af den faktiske leje ved beregningen af boligstøtte, skal der foreligge tilstrækkelige oplysninger om det lejemål, borgeren søger om boligstøtte til.
Derudover skal der foreligge oplysninger om det lokale lejeniveau for lejligheder af tilsvarende størrelse, kvalitet og udstyr, i ejendomme, der er opført i samme periode.
Praksisundersøgelsen indeholder mange eksempler på, at kommunerne ikke i tilstrækkelig grad har dokumenteret det sædvanlige lejeniveau for tilsvarende lejemål.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.