Klimaforandringerne får større betydning for de danske veje end hidtil antaget. Det viser en ny analyse, som rådgivervirksomheden Grontmij | Carl Bro har foretaget, og som for første gang ser på både kommuneveje, landeveje og motorveje. Konklusionen er, at stat og kommuner skal forberede sig på væsentligt øgede udgifter til vedligehold af vejene, og at forebyggelse kan betale sig, frem for at vente til skaden er sket, skriver Grontmij Carl Bro.
- Alt tyder på, at vi i fremtiden bliver vidner til flere oversvømmede veje og ødelagte vejfundamenter - med vejarbejde, omkørsler, trafikkaos og tab af tid til følge. Ekstraudgiften for stat og kommuner kan blive omkring 40-50 milliarder kr. over de kommende årtier til forebyggelse og udbedring af skader, og inkluderer vi spildtid for de danske trafikanter, bliver regnestykket langt større," forudser chef for klimarådgivning hos Grontmij Carl Bro, Sigurd Bunk Lauritsen.
- De øgede vandmængder i form af stigende grundvand og hyppigere ekstreme regnskyl, som ændringerne i klimaet medfører her i Danmark, bliver et langt større problem for de danske veje, end vi hidtil har regnet med. Vores analyse peger på, at op mod 10.000 kilometer danske motorveje, landeveje og kommuneveje, svarende til mere end 10 procent af det samlede danske vejnet, kommer i fare for oversvømmelser og ødelagte vejfundamenter. Hvor vi tidligere kun har analyseret på de kommende grundvandsstigninger, så medregner vi nu også ekstremnedbøren i vores modeller. Det firedobler antallet af kilometer vej, som kommer i risikozonen.
Stor besparelse i forebyggelse
Analysen fra Grontmij Carl Bro viser samtidig, at der som minimum kan spares et tocifret milliardbeløb, hvis stat og kommuner sætter ind med en forebyggende indsats frem for at lappe på skaderne, når de er opstået.
- Det er helt afgørende, at man i sine investeringer i nye og eksisterende veje tager højde for de stigende vandmængder. Overvejelser om afvanding bør således altid indgå, når nye motorveje planlægges i Danmark - hvilket ikke altid sker i dag, påpeger Sigurd Bunk Lauritsen.
Én faktor er de besparelser på anlægsarbejdet, der opnås ved at tænke langsigtet; en anden er udgifterne for samfundet i form af spildtid for danskerne, der på grund af ødelagte veje må vælge alternative ruter og sidde mere i kø. Som illustration har Grontmij Carl Bro regnet på, hvad det koster i spildt tid, hvis en motorvej med 90.000 daglige køretøjer må lukkes i et halvt år på grund af skader forårsaget af oversvømmelser - tidstabet beløber sig til 2,2 milliarder kr.
FAKTA OM BEREGNINGER:
Beregningerne i Grontmij Carl Bros analyse bygger på, hvor mange vejstrækninger, der oversvømmes ved ekstrem nedbør - hvilket alle veje statistisk set udsættes for en gang i hvert århundrede. Klimaforandringerne betyder imidlertid, at disse hændelser nu snarere forekommer cirka hvert 25. år, og med risiko for at det kan blive værre endnu afhængigt af vores evne til at bremse udviklingen i klimaet.
- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke for de enkelte vejstrækninger kan forudsige, om oversvømmelsen kommer i morgen eller først om mange år. Men de mange eksempler på oversvømmede og ødelagte veje de senere år, tjener som en god advarsel om, hvad der kan være i vente, siger Sigurd Bunk Lauritsen.
Analysen fra Grontmij Carl Bro bygger på en detaljeret screening af vejenes tilstand og afløbsmuligheder i fire danske kommuner. Virksomheden er allerede i gang med mere detaljerede beregninger, hvormed det bliver muligt mere præcist at udpege de mest truede vejstrækninger.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.