FREDERICIA: En bruger af værestedet Solstrålen i Fredericia afgik ved døden i sidste uge i forbindelse med en arbejdsulykke. Borgeren var en del af værestedets "slæbehold", som er en gruppe af frivillige, der kan hyres til forskellige opgaver, skriver Fredericia Dagblad.
Ulykken skete i forbindelse med, at slæbeholdet var i gang med at nedtage et større skur for Fredericia Smede- & Maskinfabrik. Pludselig kollapsede tagkonstruktionen, og en 51-årig mand omkom i ulykken, mens en 36-årig mand kom lettere til skade.
Arbejdstilsynet har placeret ansvaret for ulykken hos værestedet Solstrålen. Det er også kommet frem, at foreningen ikke havde den nødvendige ulykkesforsikring til deres frivillige. Det har rejst spørgsmålet om, hvem der skal dække eventuelle omkostninger til erstatninger forbundet med arbejdsulykken - regningen kan ende hos Solstålen.
Kommunen kunne have grebet ind
Ulykken har givet anledning til selvransagelse hos nogle af byens lokalpolitikere, som overvejer om man burde gøre mere for at hjælpe en forening som Solstrålen.
Formand for beskæftigelses- og sundhedsudvalget Connie Maybrith Eden (SF) mener, at kommunen burde have reageret, da de i efteråret blev gjort opmærksomme på, at der var problemer med den måde Solstrålens frivillige løste opgaver på. Ifølge udvalgsformanden burde det have ført til et nærmere kig på arbejdsmiljø og forsikringsforhold for værestedets frivillige. Det skriver Fredericia Dagblad.
Derfor foreslår hun nu, at slæbeholdets opgaver bliver gennemgået af kommunens virksomhedskonsulenter, som kan rådgive dem om kravene til sikkerhed, forsikringer osv. Chefen for det brede sociale område, Henriette Graversen, henviser til, at da Solstrålen er en samarbejdspartner kan kommunen ikke blande sig direkte i deres organisatoriske forhold. Det er udvalgsformanden dog ikke enig i.
- Fredericia Kommune har også benyttet slæbeholdet. De har været ude på Kirstinebjergskolen og løse en opgave. Og selvfølgelig har vi et ansvar for de foreninger, vi både benytter og støtter. Det ansvar skal vi ikke feje af os, og sagen her kalder på, at vi kigger nærmere på alle de foreninger, vi støtter og får sikkerhed for, at forholdene er på plads, understreger hun overfor mediet.
Ikke alle politikere var orienteret
Kommunens viceborgmester, Susanne Eilersen (DF), mener også at kommunen burde have grebet ind, da de modtog advarsler fra en bekymret borger, skriver Fredericia Dagblad.
- Jeg har først kendt til advarslerne, efter jeg har læst avisen. Jeg er helt enig i, at kommunen skulle have reageret, og jeg er rystet over, at det ikke skete. At nogle har siddet inde med en viden af denne her karakter uden at reagere. Jeg forstår, at beskæftigelses- og sundhedsudvalget blev orienteret om problemstillingen, men hvorfor greb de så ikke ind? Hvorfor blev der ikke straks stillet krav om, at hvis kommunen fortsat skulle yde støtte, så skulle begge dele være på plads? Det fatter jeg ikke, siger Susanne Eilersen, til mediet.
Desuden mener hun, at kommunen bør gennemse de samarbejdspartnere, de har og sikre, at dem der får støtte fra kommunen har styr på den rette forsikring til deres frivillige, og at andre regler bliver overholdt.
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.