Kommune med Schwung i den grønne omstilling
Jan Gintberg, Huxi Bach og borgmester Hans Østergaard kunne åbne el-bils-løbet Westwind Challenge i blæsevejr. Det krævede ekstra sikring at scenen med bindebånd.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Westwind Challenge:
Kommune med "Schwung" i den grønne omstilling

Et el-bils-løb uden ræs med prominent deltagelse skal øge fokus på en grøn udvikling, der også skal tiltrække endnu flere grønne virksomheder til Ringkøbing-Skjern Kommune.

RINGKØBING-SKJERN: Blæsten passer om noget til, at vi er i den danske kommune med allerflest vindmøller, for overdækningen foran scenen til Westwind Challenge har revet sig løs i løbet af natten og er helt blevet fjernet. Det er et el-bils-løb, hvor det drejer sig om at få el-bilerne til at køre længst muligt. Det er også en event-dag med underholdning, lige fra grønne politiske transportsdiskussioner til mini-koncerter med Anders Blichfeldt og Pernille Rosendal. Ikke mindst er dagens moderatorer komikeren Jan Gintberg og Huxi Bach i sig selv også underholdning nok.

Borgmester Hans Østergaard (V) er da heller ikke i tvivl om, hvorfor kommunen har valgt at deltage som medarrangør i Westvind Challenge.

- Vennerne Anders Agger og Jan Gintberg fik ideen inden corona, og vi besluttede sammen med en lang række partnere, at det ville vi gerne være med i. Vi deltager for at gøre opmærksom på, vi er en grøn kommune, fortæller Hans Østergaard om et arbejde, der begyndte for Ringkøbing-Skjern Kommune for lang tid siden.

- Vi tog action allerede i 2008, hvor vi besluttede, at vi skulle være en selvforsynende kommune med grøn energi allerede i 2020, fortæller borgmesteren om et forhavende, der dog først bliver endelig nået i 2024.

Forsinkelsen betyder dog på ingen måde, at ambitionerne om den grønne omstilling er stoppet. Der er nemlig et klart ønske om, at udviklingen skal gå endnu videre. Det er Westwind Challenge også et signal om.

- Grøn omstilling er ikke bare noget, som vi snakker om. Derfor er vi medarrangør. Samtidig er det for at skabe endnu mere samarbejde med virksomheder og tiltrække den grønne industri til kommunen, siger Hans Østergaard, inden Jan Gintberg og Huxi Bach kalder ham på scenen til eventet, hvor der allerede inden dagen var solgt over 500 billetter i forsalg.

"Schwung" på scenen

Duoen Jan Gintberg og Huxi Bach var allerede kommet på scenen ved at gå tværs gennem hele festpladsen og blive fulgt på scene-storskærmen.

- Det er sådan et vejr, hvor vi rykker tættere sammen og håber, vejret ikke bliver værre. Så nu må I rykke sammen og lave nogle selvfisser - Nej, sagde jeg virkelig det, lød det galende fra Jan Gintberg, inden han gik videre med det mere faglige indhold.

- Vi er her i dag for at lære at bruge el-biler endnu bedre, vi sender kørere ud på ruten, siger Gintberg om de 20 biler, der skulle ud på et løb, hvor det drejer sig om at holde økonomi med sit batteri til bilen frem for at komme først.

- Alle har lovet at køre pænt, og sådan bliver det også, tilføjede Huxi Bach, mens han fik introduceret Hans Østergaard på scenen.

- Nu skal vi have Schwung i det hele med borgmesteren for Ringkøbing-Skjern Kommune, når Huxi Bach lige at sige.

- Ligefrem Schwung i med en borgmester, siger Jan Gintberg, inden Hans Østergaard får lov at komme til.

- Hjertelig velkommen til Westwind Challenge. Vi er her i dag, fordi vi ikke bare snakker om den grønne omstilling, vi understøtter den også. Vi skal have fokus på energikilder, der ikke forurener. Benzin og diesel er ikke de eneste energikilder, siger Hans Østergaard.

Kun begyndelse

Kommunen har bidraget med to mio. kr. til forberedelsen af Westwind Challenge, hvor der blandt andet er ansat en projektleder.

- Selve eventet Westwind Challenge i dag har kostet 2,6 mio. kr, fortæller borgmesteren, da han igen er kommet ned fra scenen.

Det er endda kun begyndelsen, for der er langt større planer i kommunen.

- Nu tager vi en evaluering om 14 dage, men det er da mit håb, vi kan gøre det her til et årligt tilbagevendende event. Vi vil gerne tiltrække endnu flere samarbejdspartnere også fra udlandet, fortæller Hans Østergaard om Westwind Challenge 2022, der muligvis blot er begyndelsen til et langt større event i fremtiden.

På en dag hvor el-biler er i fokus må spørgsmålet komme, hvornår Hans Østergaard selv skal have en el-bil.

- Jeg har allerede købt en el-bil, som jeg skulle faktisk skulle have haft allerede i april måned. Men jeg har lige fået at vide, den først lige er gået i produktion, fortæller borgmesteren, der praktiserer, hvad han selv prædiker med omstilling til el-bil.