
Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, har meget svært ved at se, hvordan sagen om Erik Høgh-Sørensen (Vendelbo-Listen), der modtog 10.000 kr. fra en borger, kan være korruption.
- Det er ret udbredt, at politikere, hvis de giver en hjælpende hånd til virksomheder, borgere eller andre, som har et eller andet i klemme i kommunen, modtager en eller anden form for taknemmelighed, ved at nogen giver penge til deres politiske valgkamp, siger kommunalforskeren.
Erik Høgh-Sørensen kastede sig ind i en sag, hvor tre piger blev tvangsanbragt efter kommunen havde modtaget en falsk underretning. Selvom politiet droppede sagen efter 10 dage, var pigerne alligevel tvangsanbragt i to år. Da familien lagde sag an mod kommunen endte det med, at de tre piger kom til at stå med en del af regningen for kommunens sagsomkostninger. I den proces var Erik Høgh-Sørensen meget aktiv i sit forsøg på at hjælpe familien. Det skriver JydskeVestkysten.
Da sagen var afsluttet modtog Erik Høgh-Sørensen 10.000 kr. fra familien, men der er nu opstået uenighed om, hvorvidt de penge var tiltænk en valgkamp som tak for hjælpen, eller om lokalpolitikeren tog sig betalt for at "føre deres sag".
Det er ikke det, korruption er
Dét, at lokalpolitikeren har modtaget en gave fra en borger, og at han har hjulpet, er ikke korruption i sig selv, hvis man spørger Roger Buch:
- Det med at give en gave er typisk noget, der sker efterfølgende, når man synes, politikerne har gjort det godt eller hjulpet én i en eller anden sag, så siger man, "ved du hvad, jeg vil godt give nogle penge til din næste valgkamp."
- Korruption, det er sådan lidt det modsatte, hvor man køber en politiker til at gøre noget bestemt på forhånd, og måske siger til politikerne, at "hvis du kan hjælpe mig med det og det, så kan du få nogle penge af mig".
Men det er egentlig ikke timingen, der er allermest afgørende for, om der er tale om korruption eller ej:
- Det, der gør, at der for mig at se slet ikke kan være at tale om korruption i den sag, er, at politikeren ikke er med til at træffe beslutninger om de her mennesker. Korruption handler om, at man køber en politisk beslutning, som er til gavn for en. Men politikeren var erklæret inhabil, fordi han havde engageret sig så meget i sagen, så han var slet ikke med til at træffe beslutninger om familien, forklarer Roger Buch.
Da Erik Høgh-Sørensen ikke har været med til at træffe nogle beslutninger i familiens sag, men blot har gjort sig til talsmand for dem, ser kommunalforskeren altså intet problem. Han tror endda ikke, at det er så ualmindeligt.
- Det er ikke noget, vi har noget statistik på, så det er ikke noget, vi kan vide noget om. Men jeg tror, hvis man spørger lidt rundt, så er det meget almindeligt, at folk, der synes, man gør det godt, de gerne vil hjælpe en til at blive genvalgt.
Erik Høgh-Sørensen afviser selv anklagerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.