Af Svend Askær
Regeringens lønkommission får formentlig travlt de næste par uger med at færdiggøre sit arbejde.
Et kig på kalenderen fortæller, at kommissionen med Det Kongelige Teaters tidligere chef, Michael Christiansen, i spidsen onsdag den 19. maj holder sit sidste møde, og på et pressemøde 28. maj løftes sløret for kommissionens arbejde.
Jeg tror, at vi er mange, som er spændte på, hvad der er kommet ud af kommissionens anstrengelser - bl. a. analysen af, om der er de rette rammer for ledelse i det offentlige, og om der i lønsystemerne er barrierer, som med fordel kan fjernes for bedre at fastholde og tiltrække dygtige ledere og medarbejdere.
På trods af, at de to store oppositionspartier forleden fremlagde et politisk udspil uden ét eneste ord om ledere og ledelse, er der nemlig i dén grad brug for at fokusere på ledelse i den offentlige sektor.
Lederne har netop færdiggjort en undersøgelse blandt 250 kommunale ledere. Her har vi bl. a. spurgt til ledernes syn på mere fleksible overenskomster og muligheden for mere fleksible faggrænser.
Mere individualisering
Og lønkommissionen kan notere sig, at de kommunale ledere har et klart ønske om større fleksibilitet. Således mener otte ud af ti, at mere fleksible overenskomster og mere fleksible faggrænser vil skabe bedre resultater og bedre service.
Hovedparten af de kommunale ledere ønsker ifølge undersøgelsen at kunne bruge løn som et ledelsesværktøj.
To ud af tre ( 64 pct.) siger, at en bedre mulighed for individualisering af medarbejdernes løn vil skabe bedre resultater, og endnu flere ( 74 pct.) af lederne tilkendegiver, at større individualisering af de ansattes løn kan bruges som værktøj til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere.
Derudover mener de fleste af lederne, at de selv vil blive mere tilfredse, hvis der sker en større individualisering af deres egen løn.
Der er kort sagt ingen tvivl blandt de adspurgte om, at løn er et af de mest effektive og motivationsskabende ledelsesværktøjer.
På linie med KL
Vores undersøgelse ligger dermed helt på linje med en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening for nylig fremlagde. Her svarede tre ud af fire kommunale institutions-og mellemledere, at de dels ønsker 'væsentlig indflydelse' på, hvad deres medarbejdere får i løn, dels ønsker at en større andel af det samlede løn fremover skal aftales lokalt. I dag er det kun 7,6 procent af den samlede løn i kommunerne, som bliver aftalt ved lokale forhandlinger.
I løbet af de kommende år går en stor del af de offentlige ledere på pension, og der skal ske et massivt generationsskifte i den offentlige sektor, især på lederniveau. Det nødvendiggør rekruttering af ledere fra det private erhvervsliv til det offentlige, og det kan kun lade sig gøre, hvis rammerne og mulighederne som leder i det offentlige kommer på højde med vilkårene i private virksomheder.
Det handler om afbureaukratisering, mindre kontrol og afskaffelse af unødig afrapportering. Men det handler i høj grad også om tillid og rum til ledelse.
Der er alt i alt god grund til at have forventninger om, at lønkommissionen vil komme med reelle, konstruktive bud på, hvordan vi får begravet de grænser og faste rammer, som de offentlige ledere er underlagt, og åbnet dørene for fleksibilitet, tillid og individualisering.
Dygtige, ambitiøse ledere har brug for plads og fleksibilitet - og den offentlige sektor har brug for dygtige, ambitiøse ledere.
Svend Askær, formand for Lederne
Kronikken har tidligere været bragt i Berlingske
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.