- Der er fornemmelsen af, at de kommer i morgen og flytter ind.
Sådan siger kurator på Nordjyllands Historiske Museum, Per Hadsund, om stemningen i Regan Vest. Bibeholdelsen af netop den stemning er noget af det, der kommer til at koste 100 mio. kr.
Så mange penge skal Nordjyllands Historiske Museum rejse til sikring, ombygninger og udvidelse af Regan Vest. Med finanslovens vedtagelse torsdag vil bunkeren ved Rebild Bakker i løbet af kort tid formelt blive overdraget fra Forsvarsministeriet til museet, som kan se frem til et årligt driftstilskud på 2,6 mio. kr.
Men der skal bruges flere penge.
Dronningens askebæger
Det 5.000 kvadratmeter store bunkeranlæg Regan Vest står stort set, som det gjorde, da det blev bygget i 1968. Der er dronningens soveværelse, som har to enkeltsenge i stedet for køjesenge og privat badeværelse. Det skal have lov til at blive vist frem, når Regan Vest åbner for publikum i 2020, fortæller kurator på Nordjyllands Historiske Museum, Per Hadsund.
- Men alting er tilgængeligt. Gulvtæppet og tingene vil blive slidte, hvis vi ikke gør noget. Vi skal have sikret det sådan, at folk på den ene side kan komme rigtig tæt på, og samtidig skal det også være sådan 10 år efter, siger han til DR Nordjylland.
Anlægget skal også tyverisikres. En del af et besøg i Regan Vest er nemlig, at alting står frit fremme, som det gjorde for næsten 50 år siden.
- Hvem vil ikke gerne have dronningens askebæger?, siger Per Hadsund.
Velkomstcenter og udstillinger
Desuden skal der bygges et 400 kvadratmeter stort velkomstcenter, som skal rumme udstillinger om Den Kolde Krig og butik. Den tilsynsførendes murermestervilla, der ligger ud til vejen, bliver indrettet som en slags tidslomme fra 1960'erne og 1970'erne, og der anlægges veje, stier og parkering.
Ifølge museumsdirektør på Nordjyllands Historiske Museum, Lars Nørbach, er de 2,6 mio. kr. på finansloven til drift nødvendige for, at Regan Vest kan blive en realitet for publikum.
- Det er en forudsætning for, at man overhovedet vil snakke med os i fondverdenen. Vi står og mangler til selve anlægget, og de penge skal vi ud og finde nu, siger han til DR Nordjylland.
Skal være funklende frisk
Museet regner med, at både indlandske og udenlandske turister kommer til at besøge anlægget.
- Vi regner med cirka 25.000 om året, fortæller Lars Nørbach.
Først skal bunkeranlægget de næste fire år undergå et stort arbejde, før det altså åbner dørene for publikum i 2020.
- Det er et anlæg, der aldrig har været brugt. Det har været vedligeholdt og stået parat og i beredskab. Den stemning vil vi bevare ved at sørge for, at det bliver vel vedligeholdt og funklende friskt. Så alle kan få den her oplevelse af, at i morgen sker det, i morgen skal vi være parate, i morgen falder bomben, siger Per Hadsund.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.