DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Kolding neddrosler vejning af børn og unge

Ud med badevægten, ind med gode og meningsfyldte børneliv, lyder devisen nu i kommunens sundhedspleje.
2. JUL 2020 11.58

KOLDING: Kolding Kommune indfører nu, hvad den selv betegner som et radikalt kursskifte i kampen om at få flere børn og unge til at føle sig godt tilpas, og hvor det ikke er tal, der dikterer deres trivsel.

Fra oktober skal kommunens folkeskoleelever fra 1. klasse og opefter ikke vejes, når de er inde hos sundhedsplejersken. Det vil kun ske i helt særligt tilfælde.  Det har et enigt Social- og Sundhedsudvalg besluttet.

Beslutningen kommer i kølvandet på den konstante debat om faldende trivsel blandt børn og unge. Som research til beslutningen har kommunen interviewet en lang række elever, forældre og eksperter. Flere peger på, at tallet på vægten kan have utilsigtet stor betydning for, hvordan det enkelte barn eller den enkelte unge opfatter sig selv og bliver opfattet af andre.

Føler sig forkerte

- Børn og unge sætter lighedstegn mellem, hvad de vejer, og hvad de er værd. Det forstyrrer den gode kontakt, som sundhedsplejerskerne faktisk har med børnene, og vægtens tal kan betyde, at børn føler sig forkerte. Det har vist sig, at der er ret mange utilsigtede konsekvenser ved at veje, siger Hans Holmer (SF), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget. 

- Børn oplever endda, at det kan have en betydning for deres plads i fællesskabet, når der kommer fokus på vægten, og hvad der er ideelt at veje. Denne norm og de idealbilleder vil vi ændre. For mig er det vigtigt, at vores børn trives og føler sig som en del af meningsfulde fællesskaber, og det kan denne nye tilgang være med til at understøtte, siger han.

Når undersøgelse efter undersøgelse peger på, at det går ned ad bakke med den mentale trivsel blandt børn og unge, er det rettidig omhu at se på, hvordan kommunen kan være med til at sikre højere trivsel blandt børn og unge, forklarer Ditte Priebe Jønsson, der er projektleder for indsatsen.

- Vi tør ikke lade være med at gøre noget andet. Vores indsigter fra mange interviews med børn er soleklare: det vægtfokus, der er i vores samfund i dag, bidrager i den grad til, at børn nemt føler sig forkerte og mistrives. Rigtig mange børn måler deres selvværd direkte ud fra, hvad de vejer, og om de 'lykkes' med at være menneske – simpelthen fordi sundhedsnormerne i vores samfund er så stærke og magtfulde, som de er, siger Ditte Priebe Jønsson og fortsætter:

- Selvom sundhedsplejersker generelt gør sig hamrende umage med at nedtone vægtens og vejningens betydning for børns syn på sig selv, så er vægten dét, som børn som oftest hæfter sig allermest ved. Vægt og vejning forstyrrer simpelthen alt for ofte den gode, ærlige og nærværende kontakt mellem sundhedsplejerske og barn. Så vi tør simpelthen ikke at blive ved med at veje i den udstrækning, vi har gjort og gør generelt i vores samfund. Der er alt for mange utilsigtede konsekvenser ved at veje børn.

Ny tilgang til sundhed

Den nye tilgang flytter fokus til, hvordan man egentlig har det, og dernæst hvordan man får en glad og stærk krop. Ligesom der bliver større fokus på, hvilken rolle forældrene spiller, og hvilken tilgang til sundhed der er derhjemme og andre steder, hvor børn færdes.

Kolding Kommune har i en årrække kørt med samme tilgang på voksenområdet, kaldet Ligevægt, og det har ifølge kommunen vist mange positive resultater blandt deltagerne – blandt andet højere trivsel. Håbet er, at effekten er lige så positiv hos børn og unge.

ak