Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kønsbalancen halter i kommunernes politiske udvalg

Mænd ordner budgetter, og kvinder tager sig af børn. Den skæve kønsbalance i landets byråd og udvalg rokker sig ikke. Det viser en optælling fra Kommunen.dk.
24. AUG 2020 12.17

Kønsbalancen i kommunernes politiske udvalg er skæv. Mændene vælger de 'tunge og tekniske' udvalg, mens kvinderne går efter de bløde udvalg. Det viser en optælling af samtlige kommuners politiske udvalg, som Kommunen.dk har foretaget.

Økonomi-, plan-, miljø-, og teknikudvalgene er de politiske udvalg, der har den skæveste kønsbalance. Her er der henholdsvis 26,8 pct., 23,4 pct., 23,2 pct. og 22,2 pct. kvindelige kommunalpolitikere. Anderledes står det til i unge-, senior- og sundhedsudvalgene, der er tæt på at have opnået fuldstændig ligestilling. Her har de tre udvalg henholdsvis 48,6 pct., 46,4 pct. 44,4 pct. kvinder. 

Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og tilknyttet RUC som adjungeret professor, mener, at forskellen i kønsbalancen på tværs af udvalgstyperne kan forklares ved, at mænd og kvinder typisk har forskellige valg og interesser.

- Det er ikke et problem, at man vælger udvalg efter interesse. Men det er vigtigt, at der er mindst 30 pct. af hvert køn i udvalgene. Fordi kvinder og mænd historisk har sat generelt forskellige ting på dagsordenen, siger hun.

Læs hele historien på Kommunen.dk.