Kræver lovændring:
København vil opsætte tusindvis af offentlige ladepladser til elbiler

København skal have 6.600 nye ladepladser til elbiler og vil desuden reservere flere offentlige parkeringspladser til elbiler frem mod 2025.

KØBENHAVN: Står det til Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), skal der etableres 6.600 nye offentligt tilgængelige ladepladser i København frem mod 2025. Desuden vil overborgmesteren reservere flere af de offentlige parkeringspladser over hele byen til elbiler. I dag findes der 817 offentligt tilgængelige ladepladser i byen.

Med de mange nye ladepladser håber overborgmesteren at skubbe på udviklingen for at få flere københavnere til at vælge elbilen, næste gang de skal skifte bil.

Således har blot 14 pct. af københavnerne mulighed for at parkere deres bil på egen matrikel med mulighed for selv at sikre elforsyning til en elbil. På landsplan er det tal 68 pct.

- Noget af det, der står i vejen, når københavnerne overvejer at købe en elbil, er de manglende muligheder for at oplade og parkere. Det er derfor et oplagt sted at starte, hvis vi for alvor skal have sat skub i den grønne omstilling af biltrafikken, siger Lars Weiss.

Kræver lovændring

Overborgmesterens forslag kræver en lovændring, der giver kommunerne mulighed for selv betale for opstilling af ladestandere til offentlig brug. I dag er det marked forbeholdt private udbydere.

- Det går i dag alt for langsomt med at få etableret ladestandere, fordi det er styret af de private udbyderes muligheder for at tjene penge, siger overborgmesteren og fortsætter:

- Derfor håber jeg, at Christiansborg vil give os mulighed for selv at opstille ladestandere, så vi kan få skabt gode forhold for elbilister over hele byen, siger han.

Københavns Kommune er i dialog med staten om den nødvendige tilpasning af loven. Konkret foreslår overborgmesteren, at loven ændres, så kommunerne selv får mulighed for at betale for etablering og drift af offentligt tilgængelige ladestandere.

Går forslaget igennem, så kommunen selv får lov til at etablere ladepladser, vil kommunen, i fald den når i mål med ambitionen om 6.600 ekstra ladepladser i 2025, i alt have 7.500 lade pladser i byen. 

amp