Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

KMD-tal om socialbedrag får kritik

KMD vurderer det samlede sociale bedrageri til at udgøre op mod 12 milliarder årligt - og vil samtidig sælge en it-løsning, der kan afsløre fuskerne
KORT NYT15. DEC 2011 8.44

I sidste uge fastslog KMD, at sociale bedragere snyder samfundet for op mod 12 milliarder årligt. Nu sår eksperter tvivl om rapportens saglighed, skriver Information.

- Der er god grund til at forholde sig kritisk til konklusionerne i denne rapport. De bygger på dels skøn og dels en spørgeskemaundersøgelse, som efterlader plads til fejlfortolkning, siger forsker ved SFI,  Mikkel Bo Madsen, som er én af få i Danmark, der har forsket i socialt bedrageri og er forfatter til den hidtil største danske rapport om socialt bedrageri.

KMD's beregninger bygger på kommunernes egne skøn om omfanget foruden en spørgeskemaundersøgelse, hvor danskerne bliver spurgt, om de selv snyder, eller kender nogen, der gør. Men både spørgeskemaet og kontrolgruppernes egne skøn kan man med rette sætte spørgsmålstegn ved, mener Mikkel Bo Madsen, der bakkes op af jurist og lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Nina von Hielmcrone.

Det viser sig også, at KMD selv har udsigt til at tjene på de nye, opsigtsvækkende tal. Det er nemlig KMD, der udbyder lige netop den specifikke it-løsning, som kommunerne skal købe for at afsløre de sociale bedragere.

Men det er der ikke noget underligt i, mener pressechef i KMD, Christoffer Hellmann. Han mener ikke, at man kan betvivle rapportens konklusioner:

- Vi lægger bestemt ikke skjul på, at KMD Analyse er en del af it-virksomheden KMD, der bl.a. udvikler it-løsninger til det offentlige. Derfor gør vi os selvfølgelig også umage, da vi naturligvis ingen interesse har i, at vores analyser kan udsættes for kritik.

ka