Alene fra 2007 til 2010 er antallet af klager fra arbejdsløse næsten fordoblet, viser en opgørelse foretaget af Ugebrevet A4 på baggrund af de nyeste tal fra Ankestyrelsen.
Som reglerne er i dag, har man som arbejdsløs mulighed for at klage til et af landets beskæftigelsesankenævn, hvis man er utilfreds med eksempelvis tilbud om aktivering. Statistikken herfra viser, at der i 2007 blev behandlet 1.404 klager fra ledige i nævnene. I 2010 var tallet vokset til 2.498 klager.
Den kraftige vækst i klager kommer ikke bag på formand for foreningen 'Behandl os ordentligt', Peder Bæk, der arbejder for bedre forhold for de ledige. Han roser de ledige, som har modet til at gå i clinch med systemet:
- Jeg ved, at rigtigt mange ledige ikke tør klage, fordi de er bange for, at sagsbehandlerne vil ramme dem på deres eksistensgrundlag. Det kræver en del af de arbejdsløse at gå klagevejen. Jeg kunne godt tænke mig, at det fik større konsekvenser for administration og politikere, når klagerne får medhold. Man burde kunne komme mere efter de kommuner, som gang på gang ikke lever op til lovene.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.