
Kommissionen fremlagde i foråret 2006 et initiativ, der skal skabe større tillid til EU-institutionernes arbejde. Det skal ske gennem mere åbenhed om EU?s beslutningsprocesser og nemmere adgang til institutionerne.
Der er tre hovedelementer i Kommissionens initiativ:
· at registrere de lobbyister, der opererer på den europæiske scene samt at opstille fælles regler for deres adfærd. I denne sammenhæng er det planen at indføre deciderede sanktionsmuligheder for dem, der bryder reglerne.
· at indføre minimumsstandarder for høringer i for-bindelse med EU?s beslutningsprocesser.
· at oprette en hjemmeside, hvor man vil offentliggøre, hvem der modtager støtte fra EU?s fonde.
Obligatorisk registrering af lobbyiser
Per Bødker Andersen er grundlæggende enig med Kommissionen i, at EU har brug for mere åbenhed, men der er også en række punkter i Kommissionens initiativ, som bør gennemtænkes:
- Der bør være en obligatorisk og systematisk registrering af lobbyister i EU-systemet, fordi det kan skabe større åbenhed om EU?s beslutningsprocesser.
- Det er nødvendigt, at Kommissionen skelner mellem folkevalgte lokale- og regionale myndigheder på den ene side og lobbyorganisationer, der repræsenterer særinteresser, på den anden side. Derfor vil det være forkert, hvis vi skal have samme status som erhvervsorganisationer og organisationer fra den frivillige sektor.
- Kommissionen kan blive bedre til at kommunikere med Regionsudvalget, og dermed indirekte med KL, i forbindelse med høringsrunder. Man bør eksempelvis altid give en tilbagemelding på, hvorfor man i en konkret sag har valgt at tage højde for eller se bort fra Regionsudvalgets argumenter. Der er altid grund til at se på sig selv og spørge, om der ikke var noget, man kunne havde gjort bedre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.