Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL-notat: Privat partiaktivitet var OK for embedsmand

Kodeks for god embedsmandsskik gælder på arbejdet, ikke i fritiden.
25. JAN 2021 11.05

TØNDER: Da Tønder Kommunes teknik og plan-fagchef Lars Erik-Skydsbjerg i oktober sidste år registrerede domænenavnet toenderlisten.dk til brug for borgmester Henriks Frandsens (Tønder Listen) udbryderparti fra Venstre, optrådte han ikke som repræsentant for sin forvaltning, men som privatperson. Det konkluderer KL i et notat om spørgsmålet, efter at byrådsmedlem Claus Hansen (LA) havde betvivlet Lars Erik-Skydsbjerg embedsmandsmæssige upartiskhed.

Claus Hansen mente, sagde han dengang til JydskeVestkysten, at "hvis du på et tidspunkt som embedsmand begynder at nærme dig det partipolitiske, og du samtidig skal servicere andre politikere, så har du da et problem". Nu efter at KL har undersøgt sagen og afleveret et notat om den, siger han til samme avis, at "det overrasker mig ikke, det havde jeg mere eller mindre forventet" og at hans ønske om en KL-gennemgang skyldtes et ønske om at få sagen "frem i offentligheden".

KL's notat er på dagsordenen til et byrådsmøde onsdag, men er allerede taget til efterretning i økonomiudvalget. Ifølge borgmester Henrik Frandsen er den "en bekræftelse af det, jeg hele siden har sagt", siger han til Jydske Vestkysten.

KL's gennemgang af sagen bygger på "Kodeks for forvaltningens rådgivning", som rummer syv krav til god embedsmandsskik. Et af dem er partipolitisk neutralitet i arbejdet - men netop kun "når de er på arbejde", for i fritiden "har embedsmænd som privatpersoner en grundlovssikret ret til foreningsfrihed og ytringsfrihed", pointerer KL.

Det var netop den frihed, Lars-Erik Skydsbjerg som privatperson benyttede sig af til at registrere domænenavnet. KL finder i sit notat ikke belæg for, at det skulle være sket som led i hans ansættelse i Tønder Kommune.

Borgmesteren udtrykker det sådan her:

- Folk der er ansat i det offentlige, har de samme rettigheder som alle andre mennesker. KL’s kodeks handler om, at når man er på arbejde, så er man embedsmand, og når man har fri, så er man privatperson, siger Henrik Frandsen til JydskeVestkysten.

Læs KL's notat.