
Giv øget støtte til regionale og lokale medier, når det kommende medieforlig skal forhandles på plads. Så klar er meldingen til Folketingets partier fra formanden for KL, Jacob Bundsgaard (S).
I et interview med det uafhængige journalistiske center for journalistik Constructive Institute mandag gør han sig til talsmand for, at den samlede mediestøtte skal stige.
Den øgede støtte skal bruges på at forbedre forholdene for de regionale og lokale medier, der har blødt annoncekroner til techgiganter som Google og Facebook, siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.
- Dynamikken i det lokale demokrati bliver dårligere, hvis der ikke er en kritisk presse, der både kan føre kontrol med magthaverne og også fortælle, hvad der sker i deres lokalområde
- Jeg synes, man skal gå efter en forøgelse af mediestøtten. Fordi man kan se, at de forretningsmodeller, man opererer med, bliver undergravet i disse år af nogle af de her store techgiganter, siger han.
Jacob Bundsgaard sætter ikke kroner og øre på, hvor meget mediestøtten bør stige. I år udgør den omkring 360 mio. kr.
Forslag mødt med bred opbakning
Jacob Bundsgaards opfordring møder opbakning fra flere partier i Folketinget.
- Vi har simpelthen ikke råd til at lade være med at lave en betydelig investering fra samfundets side, siger De Radikales medieordfører, Jens Rohde.
Også Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, er begejstret.
- Jeg håber virkelig, at regeringen vil lytte til hans anbefaling. Den afspejler jo, at forholdene ude omkring er katastrofale. Og hvis de regionale aviser og ugeaviser begynder at lukke, så mister demokratiet en afgørende bastion, siger han.
Venstres medieordfører, Britt Bager, kalder Jacob Bundsgaards udmelding for "et fremragende forslag". Mens SF's medieordfører, Rasmus Nordqvist, ikke er "parat til at sige, om vi nødvendigvis skal bruge flere penge, eller hvor mange flere penge, på mediestøtten".
Han understreger dog, at der skal være et stærkt fokus på lokale og regionale medier i medieforhandlingerne.
Store kommuner og nyhedsørkener
Louise Brincker, administrerende direktør i Danske Medier, siger adspurgt om, hvorvidt det ikke ville være fair, hvis medierne skulle klare sig på de vilkår, der er:
- Det kan man sagtens sige, men udfordringen er, at de har været økonomisk presset i lang tid, og covid-19 har lagt et yderligere pres på annonceindtægterne.
- Det gør, at vi kan se, at det ikke er langt fra, at nogle lokale medier må lukke, og at vi får såkaldte nyhedsørkener, siger hun.
Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ser udmeldingen fra Jacob Bundsgaard som helt reel.
- Vi har nogle meget store kommuner efter kommunalreformen i 2007. Det betyder, at det ikke lige er sådan, at vi mødes på rådhustorvet og diskuterer de fælles problemer.
- Det er via medierne, at de her diskussioner foregår. Det er klart, at det vil være et voldsomt problem for det lokale demokrati, hvis vi ser yderligere avisdød i Danmark, siger Roger Buch.
Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S).
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.