Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

K vil begrænse kommuners ekspropriationer

Vi ser eksempler på borgere, der mister deres hjem eller virksomhed på et tvivlsomt grundlag, mener politisk ordfører
1. MAR 2012 7.48

FOLKETINGET: Borgerne skal beskyttes bedre mod ekspropriation til private formål som eksempelvis en golfbane, et storcenter eller en festival, der ønsker at udvide. Det mener Det Konservative Folkepartis politiske ordfører Benedikte Kiær, der med et nyt beslutningsforslag vil styrke borgernes retssikkerhed og indskrænke myndighedernes mulighed for at ekspropriere til rene kommercielle formål.

Den konservative udmelding kommer i kølvandet på sagen om Roskildes ekspropriation af et areal, som Roskilde Festival har stor interesse i - uden at partiet dog nævner sagen.

- Det er uacceptabelt, når kommuner i dag med tvang kan overtage privat ejendom på trods af, at man kan sætte et meget stort spørgsmål ved, om det gavner almenvellet. Vi ser eksempler på borgere, der mister deres hjem eller virksomhed på et tvivlsomt grundlag. Men mange har hverken ressourcer eller energi til at tage kampen op, hvis de er uenige. Det vil vi ændre ved at styrke borgernes retssikkerhed, siger Benedikte Kiær.

Derfor skal det være nemmere for borgerne at forsvare sig. Borgernes omkostninger til klagesager skal dækkes, klagemulighederne skal forbedres, sagsbehandlingstiden skal ned, og der skal sættes endeligt punktum, hvis borgeren har fået ret, foreslår Konservative.

- Med vores forslag styrker vi retssikkerheden og værner om den private ejendomsret. Det bør absolut være undtagelsen, at borgerne tvinges til at afstå deres hjem eller virksomhed - og kun i særlige tilfælde, hvor klare samfundsinteresser er på spil. Det er altså ikke golfbaner, storcentre og festivaler, siger Benedikte Kiær.