
Seks ud af ti voksne ufaglærte, der har været ledige i mere end ni måneder, bliver af deres lokale jobcenter udfordret til at søge job i andre brancher, hvor der er bedre jobmuligheder. Det viser en ny rundspørge, som KL har gennemført blandt jobcenterchefer.
Mange af Danmarks ufaglærte job er forsvundet under krisen, og der er ikke udsigt til, at ret mange af dem kommer tilbage. Derfor er der stort fokus i jobcentrene på at få de ufaglærte ledige til at skifte til andre brancher.
KL's rundspørge til jobcentercheferne viser, at man i mange jobcentre begynder at tale om brancheskift tidligt i ledighedsforløbet. I gennemsnit er det 38 pct. af de ufaglærte ledige, der allerede i de første ni måneders ledighed bliver mødt af en jobplan, hvor der står "brancheskift". Efter ni måneders ledighed stiger det tal til 58 pct.
- Som jobcenter er vi jo heldigvis ikke bundet af fag- og branchegrænser. Derfor er det logisk for os at sige til en ufaglært ledig, at jobbet som fx slagteriarbejder er væk, og det kommer ikke tilbage. Derfor skal der nu laves en jobplan, hvor der er fokus på, hvordan du kan få job i andre brancher, siger jobcenterchef Michael Petterson fra jobcenter Vejle.
Jo længere ledig jo mere fleksibel
- De fleste ledige vil jo helst finde et nyt job hurtigt og gerne i samme branche. Men heldigvis taler vi ikke for døve ører om brancheskift. Jo længere den ufaglærte har gået ledig, jo nemmere er det at få positiv respons på brancheskift, siger Michael Petterson.
Erfaringerne fra Vejle støttes af landets øvrige jobcenterchefer. Jobcentercheferne vurderer, at mens kun ca. hver femte nyledig ønsker at skifte branche, så stiger det tal til hver tredje, når ledigheden ryger over ni måneder.
I en del brancher kræves det jo, at man har en særlig uddannelse. Men det er kun 13 pct. af jobcentercheferne, der vurderer, at de langtidsledige ufaglærte kan overtales til at starte på en uddannelse af længere varighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.