Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Nye idrætsgrene som motionsfloorball har været med til at trække især voksne kvinder ind i foreningerne.
Foto: Søren Malmose

Indsats virker: Idrætsforeninger har rekordhøjt medlemstal

For første gang nåede medlemstallet i de danske idrætsforeninger sidste år over 2,3 millioner. 21 visionskommuner har haft fremgang på tre pct.
15. APR 2020 11.00

Medlemmerne af de danske idrætsforeninger må for tiden dyrke idræt hver for sig og nøjes med at se hinanden på Skype eller gennem Facebook.

De tomme baner og haller står i skærende kontrast til, at det er strømmet til med medlemmer i landets svømmeklubber, fitnessforeninger og på tennisbanerne det seneste år.

De seneste medlemstal fra DGI og Danmarks Idrætsforbund viser, at der er kommet 49.274 flere medlemmer i landets 11.349 idrætsforeninger i det seneste medlemstalsår fra 2018 til 2019. Det samlede medlemstal på 2.306.288 er det højeste nogensinde og for første gang over 2,3 millioner.

Siden 2014 har de to organisationer i Bevæg dig for livet samarbejdet om at gøre Danmark til verdens mest aktive nation, og den store fremgang vækker glæde.

- Vi er enormt stolte over den kæmpe indsats, der leveres i idrætsforeningerne, og som nu giver historisk mange medlemmer. Hvis vi kan holde fast i udviklingen sammen med foreninger, kommuner og andre samarbejdspartnere, så når vi i mål med vores ambitiøse målsætning i Bevæg dig for livet om 325.000 flere foreningsaktive danskere, siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.

21 visionskommuner
21 kommuner har foreløbig valgt at være en del af Bevæg dig for livet-samarbejdet. 

Det gælder Brønderslev, Esbjerg, Frederiksberg, Gentofte, Guldborgsund, Herning, Hillerød, Holstebro, Horsens, Høje-Taastrup, Ikast-Brande, Kolding, Lejre, Randers, Silkeborg, Skive, Svendborg, Tønder, Vejle, Aalborg, Aarhus.

De 21 kommuner har samlet set oplevet en vækst på tre pct. i medlemstallene det seneste år. Det er højere end de 2,2 pct., medlemstallet er steget med i samtlige kommuner.

Fremgang over hele linjen
På landsplan er der fremgang i både individuelle idrætter og holdidrætter, i alle aldersgrupper og på tværs af køn.

Nye motionstilbud som motionsfloorball og håndboldfitness tiltaler særligt voksne kvinder med det udtalte fokus på motion og fællesskaber. Der er for første gang nogensinde flere end en million kvinder i idrætsforeningerne, og også blandt de unge, der er mindre aktive end børn i foreningslivet, går det fremad.

- Vi kan se, at det nytter at arbejde med nogle af de målgrupper, der historisk har været svære at fastholde i foreningslivet. Både de unge og voksenmålgruppen er i fremgang, fordi vi kan tilbyde fleksible rammer, der kan passes ind i hverdagen. Vi håber selvfølgelig, at vi kan fortsætte den positive udvikling, så vi kan leve op til vores målsætning om at have et idrætsliv, der er for alle. Vi tror på, at det kan lykkes i tæt samarbejde med landets kommuner i Bevæg dig for livet, siger Niels Nygaard, formand i DIF.

 

Om Bevæg dig for livet
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. Det er målet i det historiske samarbejde, DGI og DIF har indgået med TrygFonden og Nordea-fonden. Bevæg dig for livet visionen er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie.

De største idrætter (udvikling fra 2018 i parentes):

  • Fodbold: 340.951 (-1.341)
  • Gymnastik: 302.802 (+4.874)
  • Svømning: 242.535 (+7.881)
  • Fitness: 183.252 (+10.055)
  • Golf: 151.741 (+1.633)


Note: Det samlede medlemstal for DGI og DIF på 2.306.288 unikke medlemmer er renset for, at flere idrætsforeninger/klubber er medlem af begge organisationer.

ak