SYDDANMARK: Efter den syddanske politiker Vibeke Syppli Enrum i regionsrådet i november krævede, at Region Syddanmark ‘ikke skal handle med, købe varer fra eller på anden måde samarbejde med de selskaber, der har benyttet sig af den såkaldte Luxembourg-finte for at undgå at betale skat i de lande, hvor pengene er tjent, herunder Danmark', fik hun en mail fra Ikea. De ønskede ikke at blive sat i bås med virksomheder, der ikke betaler skat.
Derfor sendte virksomhedens kommunikationsansvarlige, Tina Würgau Lindharth, også en mail til dknyt, i forlængelse af, at vi skrev om sagen. Hun skrev blandt andet:
‘...jeg mener, det er en misforståelse, at nævne IKEA i forbindelse med Enhedslistens forslag om ikke, at handle med virksomheder der ikke betaler skat i Danmark. IKEA betaler skat i fuld overensstemmelse med love og bestemmelser i alle de lande hvor vi driver virksomhed, også i Danmark.'
Hun fortæller, at Ikea Danmark de sidste 5 år har betalt 195,3 mio. kr. i selskabsskat og 55,7 mio. kr. i ejendomsskat i Danmark. Sidste år, fortæller hun, betalte IKEA Danmark 38,6 mio. kr. i selskabsskat og 11,9 mio. kr. i ejendomsskat i Danmark.
‘Inter Ikea Group er ikke os'
Når navnet Ikea alligevel optræder på listen over virksomheder, som har benyttet sig af Luxembourg-finten, skyldes det ifølge virksomheden at:
‘IKEA Danmark er en del af IKEA Group. IKEA Group driver alle sine IKEA varehuse under en franchiseaftale med Inter IKEA Systems B.V. Dvs. IKEAs detailvirksomhed i Danmark betaler - som alle IKEA franchisetagere - en franchiseafgift på 3% til Inter IKEA Systems B.V., der er den globale IKEA franchisegiver og har base i Holland. Franchiseafgiften giver os som detailvirksomhed i Danmark ret til at drive varehuse under IKEA brandet og IKEA konceptet i Danmark.
Inter IKEA Systems B.V. ejes af Inter IKEA Group. Inter IKEA Group og IKEA Group er to separate selskaber med forskellige ejere. IKEA Danmark og IKEA Group har ingen datterselskaber i Luxemburg. Inter IKEA Group har, som man også kan se på deres hjemmeside, deres moderselskab i Luxemburg.'
Det er ikke ulovligt, men...
Men den forklaring godtager Vibeke Syppli Enrum ikke. Hun skriver til dknyt, at:
‘Skal man tro IKEA's danske PR-ansvarlige, Tina Würgau Lindharth, så er selskabet i skattemæssig forstand ren som nyfalden sne. Er IKEA så det? Juridisk set er IKEA det - formentlig.
Der er ingen, der har påstået, at selskabets sindrige selskabskonstruktion juridisk set er ulovlig. Det har jeg heller ikke. Et faktum er det dog, at den nye EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i gang med en undersøgelse af, om Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med de multinationale selskaber, herunder IKEA, er lovlige eller ulovlige.'
'Ikea betaler ikke til fællesskabet'
Syppli Enrum mener, det er indlysende, at virksomhedens selskabskonstruktion er lavet for at betale så lidt i skat som muligt. Hun henviser til en liste over virksomheder, der har indgået hemmelige skatteaftaler med Luxembourg, som er blevet lækket fra revisionsselskabet PwC. Den er offentliggjort af Det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ), som man kan se her hos Dagbladet Information.
‘At IKEA, som PR-chefen skriver, betaler ejendomsskat i Danmark, og at de ansatte betaler skat, har intet med sagen at gøre. At IKEA i øvrigt også betaler selskabsskat i Danmark har for så vidt heller ikke noget med sagen at gøre. Det, som i min optik er det afgørende er, at IKEA med kreativ skatteplanlægning - via selskaber i Luxembourg og Holland - ikke betaler den skat til fællesskabet i bl.a. Danmark, som de ellers skulle have gjort.'
Hun understreger, at der ikke er tale om en ulovlig handling.
‘Så længe, lovene er, som de er, kan IKEA operere på denne måde. Men så kan vi som politikere med ansvar for fællesskabet til gengæld beslutte os for en etisk indkøbspolitik, hvor vi ikke vil handle med den slags selskaber.'
Ikea Danmark fastholder i en mail til dknyt, at virksomheden betaler den skat, de skal i Danmark, hvad Vibeke Enrum Syppli da heller ikke har anfægtet.
'I FY14 betalte vi 38,6 mio. dkk i selskabsskat i Danmark - hvilket svarer til en effektiv skatteprocent på 24,3%.'
Luxembourg-finten:
Ved at lade selskaber baseret i Luxembourg sikre en hemmelig aftale med skattemyndighederne i landet, kan virksomheder undlade at betale selskabsskat i de lande, de arbejder i. Aftalen blev godkendt af myndighederne i Luxembourg 11. oktober 2006.
Store selskaber har således kunnet forhandle med skattevæsnet i Luxembourg og få hemmelige, individuelle aftaler om, hvor store dele af deres indtægter de skal betale Luxembourgs egen selskabsskat af - og hvor store dele, de kan undlade at betale skat af. Det gælder blandt andet den danske virksomhed Løgstør Rør, hvor den daværende ejer Montagus selskaber kun skulle betale skat af 0,125 procent. Landets selskabsskat ligger på 29 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.