DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Igen afdragsfrie lån til forureningsramte

Igen afdragsfrie lån til forureningsramte

Boligejere, der ikke vil vente på at få oprenset deres forurenede grund, sikres nu statsgaranteret, afdragsfrit lån
11. APR 2012 12.41

Boligejere, der ikke vil vente på at få renset deres forurenede grund, kan nu få et afdragsfrit, statsgaranteret lån, så grunden kan blive renset med det samme, lyder det fra Miljøministeriet.

Omkring 400 forureningsramte boligejere venter i dag på, at deres forurenede boliggrund kan blive ryddet op på statens regning. De står i kø via den såkaldte 'Værditabsordning', men her kan ventetiden være cirka 10 år, for dem der står nederst på ventelisten. Derfor genåbner miljøminister Ida Auken (SF) nu en låneordning, så boligejere kan få renset deres grund øjeblikkeligt.

- Hermed afskaffer vi helt ventetiden for dem, der vælger at gøre brug af ordningen, og det er den bedste håndsrækning staten kan give de uheldige boligejere i en krisetid, siger Ida Auken.

Skal kun betale renterne
Boligejeren kan således gå ned i banken og optage et statsgaranteret lån, og derefter sørger regionen for oprydning med det samme. Staten refunderer det lånte beløb til husejeren, når det er dennes tur på ventelisten via værditabsordningen, mens boligejeren blot skal betale renter til banken for lånet.

I dag er der cirka 10 års ventetid for de boligejere, der står nederst på ventelisten til værditabsordningen. Men ventetiden var helt oppe omkring 20 år for blot et par år siden.

- Der er cirka 14.000 forurenede grunde i Danmark, og derfor er det nødvendigt med en benhård prioritering, så vi får oprenset de mest forurenede grunde først. Det positive er dog, at der i jordforureningsloven er gjort meget for, at den slags problemer ikke opstår fremover. Forureninger kortlægges, så interesserede købere har kendskab til dem, og hvis der sker ny forurening, skal forureneren betale oprydningen, siger Ida Auken.

Boligejere der står og skal til at købe en grund, men gerne først vil vide, om grunden er forurenet, kan hente hjælp på Danmarks Miljøportal, hvor man kan se, om ejendommen er forureningskortlagt.

ka