DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
I tre svingkommuner har S og V efterfulgt hinanden ved tre valg i træk
Hans Stavnsager (S) vandt KV17-valget i Faaborg-Midtfyns Kommune og fortsatte den svingende V-S-række af borgmestre.
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

KV21:
I tre svingkommuner har S og V efterfulgt hinanden ved tre valg i træk

I tre kommuner har der skiftevis været borgmester fra V og S siden kommunalreformen: Faaborg-Midtfyn, Struer og Svendborg.
10. AUG 2020 9.20
TEMA: KV21

Mens 35 kommuner siden kommunalreformen i 2006-2007 har haft stabile politiske forhold, er der syv, hvor ingen af borgmestrene har formået at blive genvalgt i den følgende periode. De svingkommuner har derimod fået nyt navn på posten i både 2010, 2014 og 2018.

I tre af dem er der tale om et på sin vis harmoniske sving frem og tilbage mellem de to store borgmesterpartier Venstre og Socialdemokratiet:

I sammenlægningskommunen Faaborg-Midtfyn begyndte Bo Andersen (V) på posten i den første af de fire perioder siden KV05. Hans rival Hans Jørgensen (S) tog posten i næste periode, men kunne ikke holde skansen fire år efter, hvor erhvervsmanden Christian Thygesen (V) kom ind fra højre som ny politisk førstemand.

Ved KV17 fik V noget af en lussing med en tilbagegang på mere end ti pct. Thygesen stillede ikke op igen, partiet gik tilbage fra ti til syv pladser, så nu er det S igen, nu med Hans Stavnsager som borgmester. 

Struer har rent partimæssigt fulgt samme rytme: V-S-V-S i de fire perioder, hvor vi nu er i den fjerde. Martin Merrild (V) sad i den første og blev fire år efter besejret af sin rival fra KV05, Niels Viggo Lynghøj (S), der konstituerede sig med SF og - for tidspunktet utraditionelt - DF.

Pendulet svingede ved KV13 tilbage til Venstre nu med Mads Jakobsen i spidsen, da Merrild et års tid før valget var blevet formand for Landbrug og Fødevarer og stoppede i kommunalpolitik. Mads Jakobsens periode holdt kun i de fire år frem til KV17, hvor Lynghøj igen kunne besætte posten - nu i konstituering med SF og R.

Også Svendborg har haft samme skiftende rækkefølge som Faaborg-Midtfyn og Struer, men i modsætning til Struer er det en Venstre-borgmester, der har præsteret et come back: Lars Erik Hornemann var borgmester efter KV05 med højt personligt stemmetal på 7.931, men blev skiftet ud med Curt Sørensen (S) ved KV09. 

Ingen af de to fik ved KV13 specielt høje personlige stemmetal - faktisk blev Jens Munk (DF) topscorer hvad det angår - men Hornemann kunne igen sætte sig for bordenden. Curt Sørensen forlod S i 2019 på grund af partiets udlændingestramninger, og hans efterfølger som S-spids Bo Hansen, erobrede borgmesterposten ved KV17.

I yderligere fire kommuner har der siden reformen ikke været borgmestre, der har siddet mere end én periode ad gangen. Det gælder:

  • Gribskov, hvor borgmester Anders Gerner Frost (nytgribskov) efterfølger perioder med henholdsvis V, K og V igen.
  • Læsø, hvor den nuværende borgmester Karsten Nielsen (DF) - landets eneste fra DF - har efterfulgt perioder med henholdsvis V, Læsø Listen og V igen. I perioden efter KV13 skiftede Tobias Birch Johansen fra Læsø Listen, so han blev valgt ind for, til Venstre.
  • Syddjurs, hvor Ole Bollesen (S) i dene periode kom efter perioder med henholdsvis S, SF og V. 
  • Kerteminde, hvor borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) er fulgt efter perioder med henholdsvis S, Borgerlisten og V.

Kl. 12.37  Tilføjelse om Tobias Birch Johansen under Læsø.