dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Illustration: Cowi

I Gladsaxe sluger tennisbanen vand

Dansk Arkitektur Center sætter spot på, hvordan klimatilpasning skaber bedre byer. Nøglen ligger i samspillet mellem kommuner og forsyningsselskaber
16. JAN 2015 12.40

- Vi har været igennem en udvikling, hvor vi ikke har brugt naturen som medspiller, og det er det, vi forsøger at finde tilbage til, fortæller Søren Smidt-Jensen, programchef på Dansk Arkitektur Center, der viser rundt i den nye udstilling ‘Regnen kommer - hvordan klimatilpasning giver os bedre byer', som åbner i dag.

De næste 15 år vil danske kommuner bruge op mod 70 mia. kr. på at klimatilpasse byerne, så de bliver bedre til at modstå og håndtere de kraftige regnskyl. For som man kan læse på en af plancherne på udstillingen, så falder regnen anderledes i dag, end da vi byggede kloaksystemet for ca. 150 år siden. Det regner mere, vi har længere tørkeperioder, og der falder kraftigere skyl.

Det gennemgående budskab på udstillingen er derfor, at vi i dag i langt højere grad skal anvende byrummets overflader som afledningskanaler og opsamlingssteder for de store mængder af vand.

- Kloakkerne har hidtil fungeret som en slags secret service, men nu skal vi tænke i andet end kloakker. Vi skal tænke i, at overfladen og byrummet skal spille en rolle, siger Søren Smidt-Jensen.

Skatere og tennisbaner
Kommunerne afleverede sidste år deres klimatilpasningsplaner til myndighederne, og i år skal planerne derfor begynde at tage form i praksis. Her er det derfor særligt vigtigt, at kommuner og forsyningsselskaber, der blandt andet står for storskalaklimatilpasning, arbejder tæt sammen, understreger Søren Smidt-Jensen.

Et af udstillingens projekteksempler på et stærkt samarbejde mellem de to parter er et sportsanlæg i Gladsaxe, der kan aflede og opsamle regnvand via en række damme og kanalsystemer mellem idrætshallerne og langs fodboldbanernes sidelinjer.

Et andet eksempel er Rabalder Parken i Roskilde, hvor man har arbejdet med en kombineret regnvandsopsamling og skaterpark. I tørre perioder kan området bruges af skatere, til rulleskøjteløb, og i de våde perioder er der render og bassiner, som kan optage tag- og overfladevand.

Udover de danske eksempler indeholder udstillingen også best practice eksempler fra udlandet.

 

'Regnen kommer - hvordan klimatilpasning giver os bedre byer' er udviklet i et partnerskab mellem Dansk Arkitektur Center og Realdania. Udstillingen er støttet af COWI og Københavns Universitet. Udstillingen er skabt i samarbejde med Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Smith Innovation, carlberg/christensen og Realdania By.

Udstillingen vises fra d. 16. januar 2015 - 6.april 2015 i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/i-gladsaxe-sluger-tennisbanen-vand

GDPR