DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
I flere kommuner skal ansatte på botilbud dele visirer
Det vækker bekymring hos FOA, at flere kommuner lader ansatte bruge de samme visirer.
Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix

I flere kommuner skal ansatte på botilbud dele visirer

Selvom seruminstitut kalder det hensigtsmæssigt at have personligt visir, skal ansatte i flere kommuner dele. FOA frygter smitte.
19. JUL 2020 16.30
TEMA: Corona

I flere kommuner deler ansatte på botilbud visirer, selvom Statens Serum Institut (SSI) har kaldt det hensigtsmæssigt, at visirerne er personlige.

Det skriver DR på baggrund af en rundspørge til landets kommuner. 95 ud af 98 har svaret på aktindsigter, der alle er sendt 10. juni.

I 79 ud af landets 98 kommuner deler de ansatte ikke visirer. Tre kommuner har ikke svaret på spørgsmålet, mens fem har oplyst, at de ikke har botilbud. De resterende 11 kommuner i rundspørgen deler i større eller mindre grad visirer, fremgår det af undersøgelsen.

Trods SSI's anbefaling må kommunerne selv vurdere, om deres ansatte skal dele visirer eller have hver deres.

Assens har brugs- og rengøringsvejledning

En af de kommuner, hvor der bliver delt visirer, er Assens. Her oplyser Carsten Petterson, der er leder for socialområdet, at visirerne bliver gjort rene, inden en ny person tager det på.

- Den type flergangsvisirer, som vi har, kan og bliver anvendt af flere forskellige medarbejdere – og derfor er der også udarbejdet en brugs- og rengøringsvejledning, skriver han i en mail til DR.

Visirer skal beskytte mod, at personale og beboere smitte hinanden med coronavirus. Derfor finder professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet det uhensigtsmæssigt, at visirer bliver delt.

- Det havde været rart, hvis man (SSI, red.) frarådede deling af visirer, når flere kommuner fortolker anbefalingerne, som de gør. Der er ingen tvivl om, at smitterisikoen bliver større, hvis man deler visirer, siger han til DR.

Deling frarådes ikke

Det kan være svært at holde den ene meters anbefalede afstand i plejesektoren.

Der skal den ansatte bruge ansigtsvisir og/eller mundbind, hvis opgaven indebærer, at man har sit ansigt tæt på en andens i mere end 15 minutter på én gang eller mange korterevarende gange i løbet af dagen.

Brian Kristensen, der er overlæge ved SSI, har tidligere sagt, at selvom det anbefales at have eget visir, fraråder seruminstituttet ikke, at ansatte deler. Hvis visirer deles, stiller det dog større krav til de ansattes rengøring af visirerne, påpegede han.

FOA: Det skaber unødvendig risiko

Der bliver gamblet med sikkerheden, når værnemidler deles, mener Torben Klitmøller Hollmann, som er sektorformand for social- og sundhedssektoren i fagforbundet FOA.

- Man skaber en unødig risiko for at sprede smitte til andre borgere, til sig selv og til egen familie.

- Man kan lige så godt være på den sikre side. Der er ingen grund at gamble hverken med vores medlemmer eller borgernes sikkerhed i forhold til covid-19. Jeg synes bare, man skal have hvert sit. Det er dog det nemmeste, siger han.

Christian Wejse er speciallæge i infektionssygdomme og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet. Han mener ikke, at der er et problem ved at dele, så længe visirerne er beregnet til brug flere gange, og de rengøres godt.

- Hvis visirerne bare kører rundt mellem de ansatte, og man bærer et kontamineret visir fra den ene stue til den anden, så er det uhensigtsmæssigt.

- Men hvis man har en fornuftig procedure med at få dem sprittet af og gjort rene, kan jeg ikke se problemet i det, siger han til Ritzau.

KL oplyser, at kommunerne overholder retningslinjerne, men ønsker ellers ikke at stille op til interview.

Ritzau