
Af DSK-direktør John Wagner
Med statsministeren i spidsen og inspireret af McKinsey og Company har Venstre - eller i hvert fald dele af partiet - anklaget dansk detailhandel i almindelighed og dagligvarehandelen i særdeleshed for at være skyld i næsten alverdens ulykker.
Og det er i hvert fald, hvis man skal tro Lars Løkke Rasmussen og hans erhvervspolitiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, ikke mindst de mindre og mellemstore dagligvarebutikker i provinsen, som ødelægger den danske konkurrenceevne.
18.000 kr. Gentager: 18.000 danske kr. kan en gennemsnitsfamilie spare på 'varerne' (Lars Løkke Rasmussens udtryk) eller 'dagligvarerne' (Torsten Schack Pedersens udtryk), hvis man afskaffede planlovens detailhandelsbestemmelser og på den baggrund fik internationale detailhandelsgiganter som Wal-Mart, Carrefour eller Tesco til at etablere såkaldte hypermarkeder i Danmark - altså butikker som lavprisvarehuset Bilka i Tilst uden for Århus og helst lidt til, jo større, desto bedre af hensyn til produktiviteten.
I virkelighedens verden forbruger en dansk familie i gennemsnit for under 50.000 kr. dagligvarer om året, så 18.000 kr. er sørme en stor besparelse. Ja, den synes jo nærmest helt uvirkelig, og det er den også!
Hvis man nærlæser McKinsey-rapporten, som er udarbejdet til regeringens såkaldte Vækstforum, kan man konstatere, at den teoretiske besparelse på 18.000 kr. omfatter forbrugernes samlede udgifter til byggeri, møbler og hvidevarer, it, andre udvalgsvarer som isenkram, tøj, sko, bøger, briller osv, besøg på restauranter og hoteller, billetter til fodbold og koncerter, osv. osv. osv. Man kan også læse, at dagligvareforbruget rent faktisk kun udgør 13 pct. af danskernes forbrug - og at prisforskellen i forhold til f.eks. Finland er på ca. 5 pct. og i forhold til Sverige på ca. 13 pct. (af ca. 50.000 kr.) - herfra er altså langt til 18.000 kr.
Tid til at læse rapporten?
Hvad man ikke kan læse, men som naturligvis også burde have indgået i McKinsey-rapporten, er den kendsgerning, at det er svært at sammenligne de danske dagligvarepriser med nabolandenes på grund af den særlige danske tilbudskultur, de såkaldte 'elevatorpriser', hvor varer som f.eks. kaffe, sodavand, øl og bleer stort set altid bliver solgt på tilbud - en tilbudspris, der ofte ligger under købmandens indkøbspris. Hvis man modregner tilbudsprisernes værdi i prisforskellen mellem Danmark og nabolandene, vil forskellen blive markant mindre på rigtigt mange af de varer, som forbrugerne oftest køber.
Med andre ord, Lars Løkke Rasmussen og Torsten Schack Pedersen: I bedste fald har I ikke haft tid til at læse rapporten, og det skal være jer undskyldt. I værste fald er I på et ideologisk betinget skoleridt, hvor målet tilsyneladende helliger midlet, også lidt manipulation.
For hvad er prisen for en måske teoretisk besparelse ved en liberalisering af planloven - se, det har Venstre-politikerne jo ikke fortalt os om, selv om den så sandelig også kan læses af rapporten (selv om vi godt nok skal helt hen på side 129), nemlig at etableringen af 10-25 nye hypermarkeder i Bilka-størrelsen og 80 i Føtex-størrelsen vil lukke mellem 300 og 800 eksisterende dagligvarebutikker, men - trøster Mc-Kinsey - på kort sigt er det nok mere sandsynligt, at vi 'bare' får de 10-25 nye lavprisvarehuse, og det vil 'kun' koste 100-300 eksisterende supermarkeder livet.
Nye hypermarkeder
Hvad enten det bliver 100, 300, 800 eller endnu flere eksisterende dagligvarebutikker, der vil lukke som følge af en planlovs-liberalisering, så skal man på Christiansborg være opmærksom på, hvor butiksdøden for alvor vil indtræffe; Det vil desværre være blandt de mange mindre butikker, der i forvejen har det svært, nemlig den sidste butik i landsbyen uden for de store provinsbyer. Men også mange større supermarkeder i boligområderne vil få det svært, hvis der kommer nye hypermarkeder ved indfaldsvejene til den store by.
I øvrigt er rapporten fuld af en række tankevækkende 'udeladelser'. Når man sammenligner antallet af dagligvarebutikker i Danmark og England (og har brug for en stor forskel), medregner man ikke de engelske nærbutikker og tankstationer (som har et meget større salg af dagligvarer, end tilfældet er i Danmark.)
Når man taler om den manglende internationalisering af dansk dagligvarehandel, 'glemmer' man, at Metro rent faktisk er på det danske marked (over 1/3 af Metros salg går til private husholdninger), og at både Edeka og Ahold/ICA har været her, men ikke kunne tjene penge på markedet og forlod det. Og man 'glemmer', at det svenske marked (som man ellers er så forgabt i som følge af svenskernes mangel på en planlov og en lukkelov) er endnu mindre internationaliseret end det danske.
Butiksdød
Og apropos internationaliseringen; Hverken Wal-Mart, Carrefour eller Tesco er på vej til Danmark. De foretrækker at investere i Ukraine, Indien og Kina - og ikke på det danske marked med kun godt 5 millioner indbyggere, verdens højeste fødevaremoms, et utal af særafgifter, nu også på fedt, krav om dansk mærkning af alle varer, høje krav på områderne arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed, dyre overenskomster osv. osv.
Nej, kære Venstre-politikere: Hvis planlovens detailhandelsbestemmelser liberaliseres, så der kan bygges flere lavprisvarehuse uden for de allerstørste byer, flere varehuse i de mellemstore byer og flere discountbutikker uden for de mindre byer, så er konsekvensen såmænd 'bare', at Dansk Supermarked i løbet af ganske få år besidder halvdelen af dansk dagligvarehandel - se, den slags medfører ikke bare butiksdød i købstædernes bymidter, i de større byers boligområder og i landdistrikterne. Den slags medfører virkelig problemer for konkurrencen.
Men for McKinsey & Company synes det pt. at være et større problem, at 61 pct. af de danske forbrugere handler mere end tre gange om ugen, hvor det kun er 35 pct. af de svenske. Det er uproduktivt, mener McKinsey, men det kan jo også være fordi, der i Sverige er blevet for langt til den lokale købmand.
Fødevare-ørkener
Måske skulle McKinsey med deres store internationale udsyn også lige fortælle vor statsminister, hvorfor man i England og USA nu taler om 'fødevare-ørkener' - store boligområder, hvor man er nødt til at have bil og køre til trafikale knudepunkter ved motorvejssystemet uden for de allerstørste byer for at købe dagligvarer. Her misunder man Danmark vor gode planlovgivning!
I øvrigt er der vel også andet i livet end produktivitet, f.eks. netop tilgængelighed og social interaktion. Derfor skal statsministeren - trods alt - have tak for, at forslaget om at tillade flere Bilka'er nu skal konsekvensvurderes i økonomi- og erhvervsministerens DetailhandelsForum. Forhåbentlig bliver det også tilfældet for miljøministerens tanker om allerede næste år at tillade flere og større discountbutikker på grænsen mellem land og by i det såkaldte Udkants-Danmark. Ellers ophører al logik!
Tiden er inde til omtanke - og til at Lars Løkke Rasmussen og Torsten Schack Pedersen tager på en lille studietur hjem til henholdsvis Græsted og valgkredsen oppe i Thy. Hvordan tror statsministeren, at butikslivet i Græsted vil få det, hvis der kommer en Bilka til henholdsvis Hillerød og Helsingør samt en Føtex til Helsinge? Tror Venstres erhvervspolitiske ordfører, at de sidste købmænd og brugser i Sjørring, Nors og Østerild vil overleve, hvis der kommer tre-fire nye, store discountbutikker ved indfaldsvejene til Thisted?
Yderligere koncentration
Detailhandelseksperterne er i hvert fald ikke i tvivl. Hvad enten vi taler om Mogens Bjerre fra Copenhagen Business School i København, Henning Bahr fra Retail Institute Scandinavia i Århus, Flemming Just fra Syddansk Universitet eller Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, så siger de samstemmende, at en liberalisering af Planloven vil medfører en yderligere koncentration af detailhandelen omkring de allerstørste byer i Danmark, udtynde bymidterne og medføre butiksdød i landdistrikterne.
Der er altså rigtig mange og gode grunde til, at et både bemærkelsesværdigt og stort folketingsflertal - på den ene side De Konservative, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne og på den anden side De Radikale, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten - samstemmende og rungende siger NEJ til 'McKinsey-planen'.
Det er simpelthen ikke godt for Danmark at få flere hypermarkeder. Som den politiske kommentator, Claes Kastholm Hansen, for nylig så smukt udtrykte det: 'Planloven dæmmer op for hensynsløs grådighed og kommunalpolitiske nærsyn. Den sikrer, at vi behandler vores land med kløgt, nænsomhed og hensyntagen til både mennesker og natur'.
Adm. direktør for De samvirkende Købmandsforeninger, John Wagner
Tidligere bragt i Jyllands-Posten
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.