
I gennemsnit flytter 14 pct. af en årgang tilbage til deres barndomskommune som voksne, skriver KL's magasin Momentum. Det sker typisk, når man har fået sit første barn.
Tallene stammer fra en ny Momentum-analyse, der har set på 35-åriges bopælsmønster. Kriterierne er, at man som 35-årig bor i samme kommune, som da man var 15 år, og at man i den mellemliggende perode har boet mindst to sammenhængende år i en anden kommune.
I 2021 gælder det, at 14 pct. af årgang 1986, der er 35 i år, er flyttet tilbage til deres barndomskommune. Siden 2011 har andelen ligget stort set konstant på 13-14 pct. svarende til hver syvende, men der er stor forskel på, hvor mange der flytter til de enkelte kommuner.
Syddjurs og Nyborg har flest hjemvendte, og begge kommuners borgmestre peger på gode transportforbindelser til Aarhus, og for Nyborgs vedkommnende også til København, som afgørende. Ph.d-studerende Eva Mærsk fra Syddansk Universitet og University of Groningen, der forsker i emnet, peger tillige på, at når man får sit første barn, vil man gerne være tæt på bedsteforældrene, men derudover spiller det også ind, hvordan ens egen barndom var været.
- Unge flytter også tilbage efter at kunne give deres børn den samme opvækst, de selv har haft – hvis den altså har været god. Hvis de har haft det fedt i folkeskolen og foreningslivet, hvis de kan se sig selv i de værdier, de er vokset op med og har haft en god ungdomstid, så vil de gerne tilbage, siger Eva Mærsk til Momentum.
mk
Top 5 for tilbageflytning til barndomskommunen
- 21,1 pct. Syddjurs
- 18,7 pct. Nyborg
- 18.5 pct. Dragør
- 18,2 pct. Greve
- 17,6 pct. Tårnby
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.