Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Holdånd, frihed og ikke så meget brok

Men skraldemænds arbejdsmiljø er under pres
KORT NYT29. NOV 2011 10.55

- Skraldemændene er overraskende glade og tilfredse med deres job, viser vores undersøgelse. Der er en helt særlig kultur med vægt på holdånd, frihed og ikke så meget brok, siger professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Peter Hasle til Magasinet Arbejdsmiljø.

Selv om skraldemændene overordnet set er tilfredse, er deres arbejdsmiljø under stort pres, viser undersøgelsen. Det skyldes ofte, at ansvarsforholdet er uklart. Det er kommunerne, der har ansvaret for renovationen og for, at der er rimelige adgangsforhold til skraldespandene. Men selve opgaven er udliciteret til private renovationsfirmaer.

- Det er for eksempel fint at lave regler om, at skraldespande skal være på hjul. Men hvad så i de tilfælde, hvor der er perlegrus i borgerens have, så man ikke kan køre med skraldespanden, og borgeren nægter at ændre på forholdene. Hvem har så ansvaret?

På de såkaldte problemadresser ude hos borgerne, hvor tingene ikke er i orden, bliver skraldemændene ifølge undersøgelsen fanget mellem et akkordpres, et loyalitetspres over for vognmanden og de sure borgere.

- Det efterlader skraldemændene som frontsoldater uden viden om klare retningslinjer. Det er uklart, hvornår det er rimeligt at sige stop. Og det efterlader et urimeligt stort pres og skaber et dårligt arbejdsmiljø for skraldemændene, siger Henrik Wejdling, koordinator i DAKOFA, Dansk Komité for Affald.

ka