DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Hjort ivrig for at holde EL uden for indflydelse

Hjort ivrig for at holde EL uden for indflydelse

KOMMUNALPOLITISK TOPMØDE Vestager lover dog ikke Claus Hjort, at varighedsbegrænsningen på sygedagpenge bliver bevaret, og Hjort lover ikke at fjerne bureaukratiske jobcenter-regler
16. MAR 2012 12.35

Af Knud Abildtrup, [email protected]

AALBORG: - Lav nu et nationalt kompromis om arbejdsmarkedsreformer, opfordrede borgmester Michael Ziegler (K) til på Kommunalpolitisk Topmøde. Og to af hovedaktørerne i de forhandlinger gav fra scenen de delegerede et par indblik i de sonderinger, der lige nu foregår på området på Christiansborg. Blandt andet - for Claus Hjort Frederiksens vedkommende - at sørge for, at Enhedslisten ikke får indflydelse på provenuet.

KL-formand Jan Trøjborg antog i afslutningsdebatten, at tidligere finansminister Claus Hjort (V) og nuværende indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i næste uge vil have fundet et forlig om budgetloven, der skal holde styr på udgifterne - og så meget snart tage sig af den anden side af sagen: At sørge for et højere arbejdsudbud. Altså at indføre de arbejdsmarkedesreformer, som KL om nogen har gjort sig til talsmand for. En historisk mulighed for et bredt flertal, som han sagde.

Direkte adspurgt om sine forbehold om at gå med i en reform, efterlyste Claus Hjort fra Vestager at kende det samlede reformudspil fra Regeringen:

- Vi hører lidt om førtidspension, lidt om SU. Men det kan jo ikke nytte, at vi træder hinanden over tæerne. Vi ved jo ikke, om Regeringen f.eks. bagefter vil fjerne begrænsningen på sygedagpenge - og dermed åbne for at parkere mange på sygedagpenge, mens vi samtidig forsøger at begrænse tilgangen til førtidspension. Det ville da være hul i hovedet.

- Det er meget fint med reformer, men vi vil ikke være med til at finde en masse reformer, og så bagefter se Margrethe formøble det hele med Enhedslisten.

Vestager gav på den ene side ingen løfter om den sag, men advarede på den anden side imod overhovedet at tale et stort økonomisk råderum op:

- Det handler mere om, at gældsstiftelsen efter reformerne kan blive mere moderat end ellers, end at jeg stikker af med Frank Aaen og så bliver der fest i Kongeriget.

I er nede i butikken
Hjort gav også et bud på, hvad der efter hans opfattelse også skal til for at flere ud på arbejdsmarkedet:

- Nu har jeg været beskæftigelsesminister i otte år. Og for mig at se handler det om politisk fokus fra de folkevalgte på, hvad der foregår i jobcentrene - og på deres resultater. Det er nemmere at parkere nogen på førtidspension - 'nu har vi bøvlet med dem så længe og gider ikke se dem mere'. Vi kan ikke løse det fra Christiansborg, men det er saftsuseme jer, der skal være helt nede i butikken - ellers lykkes det ikke.

Det fik Vestager til at svare, om det så ikke var en idé at fjerne nogle af de mange regler i jobcentrene? At møde jobcentrene med aftaler og tilskyndelse til at opnå bedre resultater?

Men det gav Hjort så til gengæld heller ikke noget svar på - og ville ikke give nogen falske forhåbninger.

Og det var så det Kommunalpolitiske Topmøde i år.