Hjemsendte offentligt ansatte skal afvikle op til fem dages frihed
Aftalerne blev præsenteret på et pressemøde med fra venstre Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner, Rita Bundgaard fra Centralorganisationernes Fællesudvalg, skatteminister Morten Bødskov (S), Michael Ziegler (K) fra KL og Mona Striib fra Forhandlingsfællesskabet. Desuden deltog Grete Christensen fra Sundhedskartellet.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Hjemsendte offentligt ansatte skal afvikle op til fem dages frihed

Arbejdsgiveren afgør, hvem der skal afvikle frihed. Kun tilgodehavende frihed er omfattet, der skal ikke forhåndsafvikles hverken ferie fra næste ferieår eller afspadsering, man endnu ikke har til gode.

Offentligt ansatte, der er hjemsendt uden at kunne arbejde hjemmefra, skal afvikle op til fem dages frihed. Det har regeringen aftalt med KL og Forhandlingsfællesskabet på det kommunale område, Danske Regioner og Sundhedskartellet på det regionale område og regeringen selv og Centralorganisationernes Fællesudvalg på det statslige område.

Aftalen minder om den tilsvarende aftale, der er indgået på det private arbejdsmarked, men med den forskel, at der kun kan afvikles tilgodehavende frihed. Der bliver ikke tale om at forhåndsafvikle ferie fra næste ferieår eller om at komme til at 'skylde' afspadsering.

Formålet er, at der ikke skal være store afspadserings- og feriepukler, når de hjemsendte medarbejdere vender tilbage til deres sædvanlige arbejdspladser. De fem dages frihed skal afvikles i løbet af de kommende to uger, altså i den periode som den første hjemsendelse er blevet forlænget med.

Det er op til de offentlige arbejdsgivere at beslutte, hvem der skal afvikle frihed. Frihed som man pålægges at afholde, kan omfatte:

  • feriedage
  • særlige feriedage
  • afspadsering
  • omsorgsdage
  • seniordage

Frihed der allerede er afviklet i løbet af de første to hjemsendelsesuger, altså inden den forlængede periode, tæller med i de fem dages frihed. Aftalerne gælder kun frem til 14. april.

 

Se aftalen på det kommunale område.

Se aftalen på det statslige område.

 

OPDATERET 12.50 med aftalen på det statslige område.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev