MIDTJYLLAND: I de kommende måneder modtager 6000 kvinder i Region Midtjylland en invitation til at deltage i screening for livmoderhalskræft med en hjemmeopsamlet prøve. Det nye tilbud skal få flere til at blive undersøgt, oplyser regionen.
Knap hver tredje kvinde i Region Midtjylland tager i dag ikke imod regionens tilbud om at komme til undersøgelse. Det kan være, fordi kvinden ikke tager sig tid til at gå til lægen, eller fordi den gynækologiske undersøgelse er for ubehagelig.
- Hvis kvinden ønsker undersøgelse med hjemmeopsamlet prøve, skal hun selv tage en prøve med en lille børste. Det minder på mange måder om at bruge en tampon. De foreløbige erfaringer med børsten er, at langt de fleste kvinder synes, det er enkelt at tage prøven, siger projektleder Mette Tranberg Nielsen, Afdeling for Folkeundersøgelser.
Erfaringer fra screening for tarmkræft viser, at borgerne er gode til selv at tage en prøve og sende den afsted til undersøgelse. Der er i først omgang tale om en forsøgsordning, som skal evalueres, før det evt. besluttes, om den nye metode skal være en permanent del af livmoderhalskræftscreenings-programmet.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.