dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Hirtshals Havn vil have flere vindmøller i ny grøn udvidelse
Hirtshals Havn har præsenteret en ny vision for havnen, som blandt andet skal byde på flere vindmøller på havnen, produktion af grønt brændstof til skibe og et nyt udviklingsselskab. (Illustration: Hirtshals Havn)

Hirtshals Havn vil have flere vindmøller i ny grøn udvidelse

Hirtshals Havn har præsenteret sin vision for en grøn udvikling af havnen, der blandt andet skal byde på flere vindmøller, grønt brændstof til skibe og et nyt udviklingsselskab.

HJØRRING: Det har længe været en offentlig hemmelighed, at Hirtshals Havn havde en ny grøn vision på vej. Nu kan havnen endelig fremvise mere konkret, hvad den nye "version 2.0" af havnen indebærer. 

Hirtshals Havn vil blandt andet udvide med en ny indsejling og et ydre forhavnsbassin, som skal forbedre besejlingsforholdene, hvor det skal være nemmere for de større skibe at komme til havnen. 

Et særligt element af den nye vision for havnen er grønt brændstof. Det dansk-norske selskab NXT Green Energy har tidligere annonceret, at det vil bygge et af Skandinaviens største anlæg til fremstilling af flydende natur- og biogas på Hirtshals Havn.

For at kunne producere den nødvendige grønne elektricitet til de kommende anlæg ønsker havnen at opstille flere vindmøller på havnen. I dag er der opstillet fire Vestas-vindmøller uden statstilskud, men med blandt andet 14.000 borgerandele. Det er endnu uklart, hvor mange vindmøller der skal opstilles i den nye vision.

- Vi vil gøre havneområdet til et knudepunkt for produktion og forbrug af grøn energi ved at lave en sektorkobling mellem blandt andet fjernvarme, grøn strøm og flydende biogas (LBG). Eksempelvis har flere virksomheder på havnen en stor mængde overskudsvarme, som i dag går tabt. Det vil i fremtiden kunne anvendes i en energisymbiose af andre virksomheder eller fjernvarmen, fortæller direktør Steen Harding Hintze. 

Nyt selskab på vej

Hintze blev ansat under kontroversielle omstændigheder hos Hirtshals Havn, da han blev hentet fra den konkurrerende Hanstholm Havn, hvor han havde været ansat i blot en måned.

Tidligere har han arbejdet for energipark GreenLab Skive. Den erfaring skal komme havnen til gode, når Hirtshals Havn vil etablere et nyt udviklingsselskab, der skal binde havnens mange projekter sammen. 

- Det nye udviklingsselskab skal desuden skabe et viden- og kompetencecenter for havnene i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen. Dette skal gøres ved at samle havnens virksomheder, offentlige myndigheder, vidensinstitutioner, private investorer og forsyningssektoren til at udvikle nye grønne forretningsmodeller og løsninger, siger Steen Harding Hintze.

Som et ekstra aspekt i de nye og forbedrede havnefaciliteter ønsker Hirtshals Havn også at indtænke offentligheden, herunder både lokalbefolkningen i Hirtshals og i Hjørring Kommune, turister og andre besøgende. Hirtshals Havn arbejder i øjeblikket på tiltag som udsigtsplatforme, opholds- og lystfiskepladser samt muligheden for at bevæge sig rundt på de nye arealer enten i bil eller til fods.

Næste skridt i arbejdet omkring havneudvidelsen er planprocessen og myndighedsgodkendelse. Hirtshals Havn forventer, at de nye faciliteter kan tages i brug i løbet af 2025-2026.

esl