Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Hedensted: Sidste gang private aktører har været inde over sygedagpengeområdet

Kommunen lod det private jobfirma Varda afgøre borgernes sygedagpengesager i strid med lovgivningen, vurderer lektor i socialret
2. MAJ 2012 10.26

Af Thea Storm Pedersen, [email protected]

HEDENSTED: Det private jobfirma Varda Jobservice bryder loven over for sygemeldte borgere i Hedensted Kommune. Det skriver Avisen.dk i dag. 

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen har på baggrund af en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i Hedensted Kommune, udtalt, at Hedensted lader Varda afgøre borgernes sager i strid med lovgivningen.

- Kommunen har overladt hele sagsbehandlingen til Varda Jobservice. Det er klart ulovligt, siger John Klausen til Avisen.dk

Sagen kommer i kølvandet på en række lignende sager, hvor flere andre kommuner er blevet underkendt for at lade private jobfirmaer afgøre sygedagpengesager. Af kontrakten mellem de to parter, som Avisen.dk har fået indsigt i, fremgår det, at Varda Jobservice har 'indstillingsret' i sygedagpengesager, og at det er Varda Jobservice, der skriver selve afgørelserne.

Afdelingsleder i Hedensted, Rita Kristensen, og direktør i Varda, Jens Mygind, afviser begge kritikken.

Også i Syddjurs
I Syddjurs har Varda Jobservices konsulenter været med til at afgøre sager om sygedagpenge, og det har ført til, at 137 sager nu skal gå om, fordi praksis blev underkendt af Beskæftigelsesankenævnet, skriver Avisen.dk.

- Det giver anledning til megen undren, at firmaet fortsætter med en lignende praksis, når nu de allerede er blevet underkendt i en anden kommune, siger John Klausen.

Til dknyt.dk siger beskæftigelseschef i Hedensted, Hans Christian Knudsen, at man indtil nu ikke har opfattet det som ulovligt.

- Lige nu ligger sagen jo også i beskæftigelsesankenævnet, og der venter vi på, hvad de siger.

Kostede på topniveau
Hvordan forholder du dig til, at I som kommune har haft en virksomhed ansat, som ifølge lektor John Klausens vurdering har lavet decideret sagsbehandling på området?

- Der er der jo mange sager, hvor vi gerne må. Men i det her tilfælde er det jo ikke godt nok, hvis ikke det er lovligt. Alt andet ville jo være tåbeligt at sige. Men vi har bare ikke været klogere på det tidspunkt.

Er det ikke også vigtigt at se på, hvilken baggrund en virksomhed har, inden man ansætter den?

Det er det jo altid. Sådan er det også, når vi ansætter medarbejdere. Jeg har ikke tillagt det nogen værdi, at de var blevet afskediget i Haderslev Kommune. Det skal jeg være ærlig at sige. For hvis du kigger på antallet af jobcenter - og beskæftigelseschefer og direktører, der er blevet fyret inden for de sidste år, så er listen lang. Jobcentrene har været igennem en spændende proces, men det har også kostet på topniveau. Så selvfølgelig er der nogen, hvor de selv mere eller mindre har været ude om det, mens det for andre har handlet om en uheldig konstellation.

Kommer det her til at betyde en procedureændring i forhold til, hvordan I håndterer de her sager?

Det kommer til at betyde, at vi formegentlig ikke igen vil have private aktører inde over sygedagpengesager. Overhovedet. Det er der ikke nogen tvivl om.

Foto: Colourbox