HORSENS: Det kan blive svært at drive havdambrug fremover. Naturklagenævnet har sagt nej til at godkende et havbrug ved Endelave ud for Horsens Fjord efter klager fra Horsens Kommune og flere miljøorganisationer. Den godkendelse, Miljøstyrelsen tidligere har givet, har nemlig vist sig at være mangelfuld.
I en foreløbig afgørelse siger klagenævnet, at man ikke kan udelukke miljøskader i Horsens Fjord, og at hele beregningsgrundlaget for virkningerne af det store havbrug er mangelfuldt. Derfor skal tilladelsen trækkes tilbage.
Miljøformand: Godt. Men skidt for erhvervet
Det glæder formanden for miljøudvalget i Horsens, Ole Pilgaard Andersen (DF), og han indrømmer, afgørelsen kan gøre det svært at drive havbrug herhjemme.
- Men jeg fatter ikke, man kan lægge et havdambrug 1,3 kilometer fra Endelave. Det er det mest uhensigtsmæssige sted, siger han til DR Østjylland.
Hjarnø Havbrug står bag bruget ved Endelave, og efter beregningerne ville der blive udledt op til 88 tons kvælstof, næsten 10 tons fosfor og over 460 tons organisk stof om året.
Ejeren af Hjarnø Dambrug, Anders Petersen, ønsker ikke at udtale sig om den foreløbige afgørelse. Men han har tidligere sagt til DR Østjylland, at med et nej til havdambruget ved Endelave, skal de overveje deres eksistens. Hjarnø Dambrug har også planer om et havdambrug ved Samsø.
- Hele erhvervet holder vejret og ser, hvad der sker ude ved Endelave, siger Anders Petersen.
Flere ansøgninger er kommet i klemme
Sagen kommer nemlig samtidig med en række ansøgninger om flere store havbrug i de danske farvande.
Direktør i brancheorganisationen Dansk Akvakultur, Brian Thomsen, siger, det er trist og ærgerligt, at klagenævnet vender tommelfingeren ned til havbruget ved Endelave.
Men han vil læse afgørelsen fra nævnet og se, hvilke muligheder der så er. Efter hans opfattelse er der plads til vækst i havdambrugene.
Parterne i sagen har en frist på 14 dage til at komme med bemærkninger til afgørelsesudkastet.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.