dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Bruno Ingemann

Har borgerne tillid til medierne?

DEBAT Efter Aarhus Kommune lagde ideen om en whistleblowerordning ned, gik ansatte til den lokale avis
26. JAN 2018 12.45

Morten Svith modtog forleden en forgyldt havespade og 100.000 kr. som de synlige udtryk for, at han er modtager af årets Spadestikspris for bedste regionale journalistik i genren, 'kritisk undersøgende journalistik'.

På Spadestikskonferencen fortalte Morten Svith om sit arbejde med sagen om 'skandalechefen i Aarhus kommune'. Det begyndte med historien om en chef, som skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen, men mange flere afsløringer fulgte efter.

Sagen har siden ført til, at en chef og en direktør blev fyret.

Byrådet har også indført en whistleblowerordning, så ansatte kan tippe om uregelmæssigheder uden at skulle frygte for repressalier. En sådan ordning fandtes ikke, da sagen begyndte. Faktisk besluttede et flertal i byrådet, at det havde man ikke brug for.

Men hvad gør en offentligt ansat, som på sin arbejdsplads er vidne til snyd og fup, og som ikke længere har tillid til at arbejdspladsen, kommuneno vil gøre noget? Han kontakter en anden vigtig samfundsinstitution, som han har tillid til: Den lokale avis.

Se på billedet ovenover igen. Det er en gengivelse af en email, som den ansatte sendte til Aarhus Stiftstidende. I tillid til at avisen og dens journalister ville gøre noget, hjælpe med at rette op på urimelighederne.

Og det gjorde avisen.

Morten Svith arbejdede med sagen gennem et år. Ikke hele tiden, for der var også andre opgaver, der krævede hans opmærksomhed, men han svigtede ikke sin opgave som journalist. Kommunen derimod, svigtede sit ansvar som samfundsinstitution og lukkede af for journalisten og forsøgte at forhindre ham i at finde frem til sandheden.

'Jeg kan sagtens forstå, at Morten har oplevet, at man forsvarede sig, og at man forsøgte at modbevise det, han fandt frem til, og lagde hindringer i vejen for, at han kunne opklare det. Han blev modarbejdet i den tidlige fase af det her forløb,' siger Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune.

Jeg håber denne sag og mange andre, hvor medier og journalister tager deres samfundsopgave på sig, vil være med til at ændre billedet af, at man ikke kan stole på journalister og medier.

 

Dette indlæg er også bragt på Bruno Ingemanns LinkedIn-profil.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/har-borgerne-tillid-til-medierne

GDPR