Hærværk mod kommunistisk bogcafé nu en del af anklage mod højreradikale

Politiet fandt beskeder på krypteret kommunikationstjeneste i sag om hadforbrydelser i Randers og Aarhus.
16. APR 2020 11.43

RANDERS / AARHUS: De to mænd fra det højreradikale miljø, der har været varetægtsfængslet i sagen, er nu blevet tiltalt for angreb på jødisk gravplads i Randers og for flere andre forbrydelser, oplyser Østjyllands Politi torsdag.

Også hærværk mod en bogcafé i Aarhus, der sælger litteratur om kommunismen, og forhånelser af homoseksuelle indgår i det anklageskrift, som er blevet sendt til retten.

Siden sagen kom frem i november, har politiet fundet ud af, at der i et netværk blev sendt beskeder gennem en krypteret kommunikationstjeneste, oplyser anklager Cathrine Brunsgaard i en pressemeddelelse.

- Det er en af grundene til, at vi mener, at der er beviser for, at der er tale om planlagte og koordinerede handlinger, og at kriminaliteten har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, udtaler hun.

I Randers blev 84 gravsten i november overmalet med grøn maling, ligesom der blev kastet maling mod en bygning i byen med en davidsstjerne. De to nu tiltalte blev varetægtsfængslet 12. november. Vestre Landsret løslod dem 4. marts.

Hærværk mod regnbue-bænk
Mændene har forbindelse til det højreradikale miljø. Det har tidligere været fremme, at den ene var såkaldt redeleder i Den Nordiske Modstandsbevægelse, Nordfront.

Tiltalen drejer sig blandt andet om overtrædelse af den bestemmelse i straffeloven, som handler om forhånelse på grund af etnisk oprindelse, religion og seksuelle orientering.

Angrebet mod den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers omtales i anklageskriftet som hærværk 'af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter'. Desuden blev gravfreden krænket.

Hærværket mod Spartakus Bogcafé i Aarhus skete i september sidste år. Også hærværk mod en regnbuefarvet såkaldt mangfoldighedsbænk på Stadion Allé Aarhus i juni sidste år er med i tiltalen.

Desuden anklages den ene mand for flere gange i 2018 at have forhånet og truet jøder på et russisk socialt medie. Sagen skal afgøres af Retten i Randers.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev