dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Håndsprit nok til to år for sundheds- og plejesektoren
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var tirsdag i samråd om værnemiddelsituationen.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Håndsprit nok til to år for sundheds- og plejesektoren

Sundhedsminister Magnus Heunicke gav tirsdag et overblik over covid-19-situationen på et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.

Per 18. august er der håndsprit svarende til to år til sundheds- og plejesektoren i Danmark. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg  om værnemiddelsituationen under coronaforløbet.

Han tilføjede, at der er handsker svarende til cirka ti uger. Der er kitler til omkring halvandet år. Der er visir og beskyttelsesbriller til 11 måneder samt mundbind og forskellige åndedrætsværn til omkring fem måneder og op til årevis afhængigt af typer.

- Den nationale lagerbeholdning dækker behovet i sundheds- og plejesektoren nu og fremad. Og den har også kunnet hjælpe i akutte situationer. Det har vi set med blandt andet smitteudbruddet i Aarhus, hvor der var mangel på mundbind, sagde ministeren.

Markedet følger med

Han konstaterede desuden, at det private marked følger fint med i forhold til at levere eksempelvis mundbind. Netop mundbind er nu påkrævet for at benytte den offentlige transport.

Samrådet var indkaldt på foranledning af Venstres Jane Heitmann. Hun havde bedt ministeren oplyse om 'værnemiddelsituationen under coronaforløbet fra januar 2020 og frem'.

Hun hæftede sig ved, at der undervejs har været problemer med at skaffe værnemidler. Som eksempel nævnte hun regionerne, som på et tidspunkt købte fyrværkeribriller for at dække behovet.

'Løsrevne citater'

Hun kritiserede ministeren for i marts at have udtalt, at der ikke var stor mangel på værnemidler i Danmark. Det svar var ikke korrekt, mente Jane Heitmann, og hun ville vide, hvorfor ministeren sagde, som han gjorde.

Heunicke ville ikke svare på den udlægning konkret. Han kaldte det løsrevede citater fra et lukket forum.

- Det er meget svært for mig at svare på spørgsmålet. Der er citater, der bliver lagt frem nu her, som mig bekendt er citater løsrevet fra et lukket samråd, hvor man var underlagt tavshedspligt, sagde ministeren.

- Jeg har aldrig prøvet før, at vi skal sidde og have spørgsmål, hvor man citerer fra lukkede samråd til åbent samråd. Jeg har ingen mulighed for at kommentere, fordi det er et fortroligt dokument, man sidder og refererer fra, siger Heunicke og tilføjede så alligevel:

- Som jeg nævnte i min samrådstale, så var der ikke et nationalt stærkt nok overblik. Det byggede vi op, sagde han.

Ritzau