Grundlovsceremonier må gerne holdes individuelt

Kommunerne bestemmer faktisk selv, hvordan Grundlovsceremonier afholdes i praksis, og om byrådets medlemmer må være med - så længe det er inden for bekendtgørelsen.
15. MAR 2020 9.54

VALLENSBÆK / FOLKETINGET: Grundlovsceremonierne har gjort deres indtog i kommuner landet over - coronavirus eller ej. Men de har også været genstand for en del spørgsmål i byråd og kommunalbestyrelser. For hvor vidt kan man tolke bekendtgørelsen?

I Vallensbæk valgte man at holde det som en individuel ceremoni, hvor borgmester Henrik Rasmussen (K) holdt ceremonien lukket og sammenlignede den med en privat vielse.

Det fremgår af et spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stillet af folketingsmedlem Marie Krarup (DF) på vegne af en afvist kommunalpolitiker i Vallensbæk Byråd, Kenneth Kristensen Berth (DF), der gerne ville have været med til ceremonien.

Det fik han at vide af borgmesteren, at han ikke måtte, men det passede ham ikke, og han fik Marie Krarup til at stille ministerspørgsmålet. Men af et svar fra Mattias Tesfaye fremgår det altså, at det er ok.

– Det bemærkes, at det ikke er reguleret i bekendtgørelsen, om et medlem af kommunalbestyrelsen skal have adgang til grundlovsceremonien, eller om kommunalbestyrelsen kan begrænse deltagelsen således, at kommunalbestyrelsens medlemmer ikke har adgang til ceremonien. Under evalueringen kan vi naturligvis også drøfte reguleringen af, hvem der må deltage i ceremonierne, skriver ministeren blandt andet i sit svar.

Har selv deltaget
Ministeren skriver også, at han selv har deltaget i en række ceremonier, og at det er helt naturligt, hvis der skal rettes lidt til ved nye tiltag. 

Derfor henstiller han også til, at man lige klapper hesten og afholder flere ceremonier, inden man ændrer noget.

Marie Krarup har i et andet spørgsmål spurgt, om ministeren kender til andre kommuner, der følger samme procedure som i Vallensbæk. Her er svaret nej med en understregning af, at kommunerne heller ikke har pligt til at oplyse ministeriet, hvordan ceremonierne løber af stablen i praksis. 

- Kommunalbestyrelsen skal afholde Grundlovsceremonien under forhold, som er egnede til at sikre en højtidelig ramme omkring ansøgerens tildeling af dansk indfødsret, skriver ministeren i sit svar.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev