DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Grønlandske kommuner stævner tre danske
Kofoedsminde huser omkring 80 voksne, udviklingshæmmede beboere, som har fået en dom.
Foto: Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix

Grønlandske kommuner stævner tre danske

Lolland, Randers og Slagelse stævnes i strid om betaling for kriminelle udviklingshæmmede fra Grønland.
13. MAR 2021 8.36

LOLLAND / RANDERS / SLAGELSE: Lolland Kommune skal efter al sandsynlighed en tur i retten, og modparten er en noget større ø - Grønland. Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Den største grønlandske kommune, Sermersooq, har nemlig stævnet Lolland og Randers kommuner, mens en anden grønlandsk kommune har stævnet Slagelse i en strid om, hvem der skal betale for grønlandske udviklingshæmmede, der anbringes på institution i Danmark.

Det sker efter en afgørelse i Grønlands favør hos Ankestyrelsen, der ydermere sender en regning med tilbagevirkende kraft til de danske kommuner.

For Lolland Kommunes vedkommende handler sagen om kriminelle udviklingshæmmede, der i Grønland får en dom. Disse dømte har specielle afsoningsbehov, og da Grønland ikke selv råder over institutioner, der kan håndtere disse, sendes de til Danmark. En af de institutioner, der kan tage imod dem, er Kofoedsminde i Rødbyhavn.

Kriminalitet under udgang

Hvis de dømte - enten på institutionen eller under en udgang - begår ny kriminalitet, får de en ny dom, der er afsagt af en dansk domstol. Og så mener de grønlandske kommuner ikke længere, at de skal betale. Det skal den danske kommune, der lægger postnummer til institutionen.

- For Lolland og en række danske kommuner betyder det, at der er en del grønlandske borgere, hvor vi nu skal afholde udgiften for institutionsopholdet, forklarer Jesper Daugaard, sektorchef i Social- og Arbejdsmarked i Lolland Kommune, til Folketidende.

At Ankestyrelsens afgørelse er med tilbagevirkende kraft betyder i en enkelt konkret sag, at en grønlandsk borger, der under ophold på Kofoedsminde begik ny kriminalitet, koster Lolland Kommune cirka otte mio. kr. i tilbagebetaling til Sermersooq.

- Men det er ikke kun en økonomisk sag. Det er også en retssikkerhedsmæssig skidt situation for de her borgere. Grønland slipper dem på den måde fuldstændig, når de bliver sendt til Danmark. Det er også lidt trist, siger Jesper Daugaard.

Tre kommuner går sammen

De tre danske kommuner vil nu gå sammen om et forsvar for deres sag.

Susanne Kerulff Ettrup, fagchef for handicap og socialpsykiatri i Sermersooq, bekræfter over for Radio4, at kommunen har stævnet Lolland og Randers kommuner i sager om to borgere.

- Vi er blevet opmærksom på, at de to borgere har fået en dansk dom, og så er den grønlandske dom blevet ophævet, og det betyder, at vi som kommune ikke længere er forpligtet til at betale for de to borgere, siger hun til Radio4.

ak